вівторок, 16 квітня 2013 07:00

Тимошенко здерла плівку з вікна і помахала прихильникам

Нардеп-"свободівець" Ігор Швайка пише на своїй інтернет-сторінці ввечері 11 квітня: "Харківські регіонали готові пожертвувати більшовицьким ідолом, аби зробити провокацію напередодні акції "Вставай, Україно!" в Харкові. Стало відомо, що вночі 12 квітня мішині й гєшині (Михайло Добкін — губернатор Харківщини, Геннадій Кернес — мер Харкова. — "ГПУ") поплічники в нашій символіці та під "свободівськими" прапорами готуються підірвати пам'ятник Лєніну. Щоб зірвати марш опозиції, призначений на 12 квітня 2013 року".

Уночі пам'ятник охороняли два наряди міліції. Ленін лишився неушкодженим.

О 9.00 проїхати центром Харкова неможливо. Пл. Свободи закрита — на ній розпочалися малі дитячі Олімпійські ігри. Три мости, що ведуть на пл. Рози Люксембург, де мають збиратися люди на акцію опозиції, перекриті дорожніми службами.

— У нас плановый ремонт! — відвертаються робітники.

Скрізь по центру — машини теплових мереж та каналізаційної служби — відкривають люки і звідти прямо на дорогу качають воду.

На пл. Руднєва, де о 16.00 мав розпочатися суд над Юлією Тимошенко, всі підходи до дверей Апеляційного суду перекриті маршрутками. Лишили вузький прохід.

Опівдні до пл. Рози Люксембург один за одним під'їжджають трамваї. О 12.15 обірвався контактний дріт, і трамваї зупинилися, взявши площу в кільце.

— Нам це не завадить, — каже лідер фракції "Батьківщина" 38-річний Арсеній Яценюк. Стоїть на подвір'ї лікарні Укрзалізниці, де лежить Тимошенко. — Нас не пускають до Юлії Володимирівни. Кажуть, вона то в душі, то не може нас прийняти.

— Я не вірю жодному слову тюремників, — додає екс-міністр внутрішніх справ 48-річний Юрій Луценко. Його після 2,5 років випустили на волю 7 квітня. — Вони і про мене говорили, що я їм червону рибу та ікру. А я схуд на 23 кілограми.

Люди підбігають до Луценка. Жінки по черзі обнімають.

— Свидание будет разрешено, когда Тимошенко перейдет в комнату для свиданий. А она этого не делает, — пояснює начальник Качанівської колонії Ігор Колпащиков.

— Дивіться, он вона нам махає! Юля, ми з тобою, — кілька жінок показують пальцями на вікно дев'ятого поверху.

Тимошенко відриває клаптик сонцезахисної плівки. Видно, як махає рукою. Хтось дістає бінокль. Передають одне одному, щоб побачити її.

— Они специально тянут время, чтобы лидеры оппозиции опоздали на марш, — каже нардеп від "Батьківщини" Арсен Аваков, 49 років. — А свидание не разрешат.

Чекати побачення лишаються Луценко й нардеп від "Батьківщини" Олександр Турчинов. Решта вирушають на пл. Рози Люксембург. Там зібралися близько 4 тис. людей. Пробираються крізь трамваї. Лідери опозиції 15 хв. чекають керівника УДАРу Віталія Кличка.

— Власть заблокировала площадь Руднева. Там стоит тысяча людей. Меняем маршрут и идем к мэрии! — вигукує в гучномовець Аваков.

Натовп рушає до пл. Конституції.

Ходу супроводжують міліціонери. Біля дверей мерії стають у п'ять рядів, міцно тримаючись один за одного. Опозиція підганяє білий мікроавтобус. Приставляють невелику драбину. Яценюк, Тягнибок та Кличко піднімаються нею нагору. Люди скандують. Машини сигналять.

— Ви сплачуєте податки, ви їх усіх утримуєте, з вас беруть хабарі, вам не дають нормально жити, з кожного знущається прокурор, суддя, міліціонер — будь-хто! — звертається до людей Яценюк.

— Нам треба творити революційну ситуацію! — підхоплює 44-річний Олег Тягнибок.

Майже з кожного вікна мерії визирають чиновники. Фотографують на мобільні. Мітинг закінчується за 40 хв. Люди біжать до Кличка, не дають йому сісти в машину, просять автографи. Той розписується на маленьких боксерських рукавичках. Яценюк і Тягнибок швидко сідають у машину та їдуть.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко здерла плівку з вікна і помахала прихильникам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі