пʼятниця, 09 січня 2009 15:04

"Тимошенко реформами не займатиметься"

Автор: фото: Андрій ЄловІков
   Колишній голова ”Нашої України” В’ячеслав Кириленко каже, що робив усе для руйнування домовленостей БЮТу і Партії регіонів
Колишній голова ”Нашої України” В’ячеслав Кириленко каже, що робив усе для руйнування домовленостей БЮТу і Партії регіонів

Наприкінці листопада торік головою партії "Наша Україна" замість 40-річного В"ячеслава Кириленка обрали президента Віктора Ющенка. Потім Кириленко втратив посаду лідера фракції

НУ-НС — подав у відставку на знак протесту проти створення коаліції трьох: БЮТ, НУ-НС та Блоку Литвина. За тиждень очолив депутатську групу "За Україну!". До неї входять 18 нардепів.

— Про партійні справи в Кириленка не питати: він відійшов від керівництва й не хоче про це говорити, — кілька разів попереджає перед інтерв"ю прес-секретар колишнього лідера фракції "Наша Україна — Народна самооборона" Олександр Бабак, 31 рік.

Кириленко досі працює в кабінеті лідера фракції у комітетах Верховної Ради. Це простора, світла кімната. Над робочим столом — фото президента Ющенка. У кутку на шафі плазмовий телевізор. Полиці пусті.

— Я вже спакував речі, — пояснює нардеп. — Коли оберуть нового керівника фракції, остаточно виїду.

Навіщо ви створили депутатську групу "За Україну!"?

— У цій групі на спільній платформі об"єдналися депутати, які не входять до коаліції та партії "Єдиний Центр". Думаю, кількість таких  зростатиме.

За рахунок чого?

— До нас можуть долучатися спочатку члени нашої фракції, а на наступних етапах — і люди з інших фракцій. Назва ж не означає, що в парламенті лише 18 людей за Україну. Дякувати Богові, їх значно більше. Але поки що багатьох із них стримують партійні якорі. Подальші події розвиватимуться досить складно, тому можна очікувати на різноманітні переформатування в парламенті.

Що маєте на увазі?

— Немає коаліції, яка домінує. Це спричиняє нестабільність. Добре, що останнім часом ухвалили принаймні невелику кількість потрібних законів. Та всі їх вносять в останній момент — ніби спеціально для того, щоб не було можливості обговорити їх і дати професійну оцінку.

Якщо члени фракції НУ-НС відкличуть підписи під коаліційною угодою, їм буде місце у вашій групі?

— Переконаний, що їхню думку не враховуватиме прем"єр-міністр. Тому розчарування в тих людей, які долучилися до коаліції, буде. Чи вийдуть вони з коаліції, чи ні — побачимо. Я стимулювати ці процеси не збираюся.

Більша частина уряду працює на те, аби забезпечити обрання Тимошенко президентом

Головний результат нашої роботи у другій половині року — те, що не утворено коаліції між Блоком Юлії Тимошенко і "Регіонами". Особисто я робив усе, аби вирвати БЮТ із домовленостей з Партією регіонів і відновити переговори БЮТ, НУ-НС і Блоку Литвина. Нам вдалося це зробити буквально за 5 хвилин до підписання ними угоди. І ті колеги, які потім приєдналися до коаліції трьох, навіть текст коаліційної угоди підписали практично такий, який готували для БЮТу й Партії регіонів.

Якщо ви хотіли об"єднання з БЮТ і Блоком Литвина, чому вас не могли знайти для підписання коаліційної угоди й це зробив ваш заступник Борис Тарасюк?

— Я був на ось цьому місці, де ви сидите зараз. Тут сидів я, а біля мене Роман Зварич, — показує на диван. — Як керівник переговорної групи від НУ-НС він прийшов, щоб поінформувати про останні домовленості. Приніс примірник, який був готовий до остаточного обговорення на фракції та підписання. Та доки ми робили остаточні правки, було підписано якийсь документ, якого потім ніхто із членів фракції так і не бачив. Та не в цьому справа. Це був епізод, який ніхто довго згадувати не буде. Головне — чи виконуватиме коаліційну угоду Блок Юлії Тимошенко. Я маю досвід роботи з БЮТом. За останній рік я чітко переконався, що будь-який найкраще виписаний пункт коаліційної угоди не є для Тимошенко керівництвом до дії. А більша частина уряду працює на те, щоб забезпечити обрання її президентом.

Нині ви критикуєте Тимошенко, а рік тому проводили спільні прес-конференції, переговори. Що змінилося за цей час?

— Я критикую і Тимошенко, і Януковича. А проти Тимошенко тоді не виступав, бо це був етап створення демократичної коаліції. Була гарна коаліційна угода, яка на певному етапі почала реалізовуватися. Та це тривало не більше трьох місяців. Потім у нас почалися серйозні тертя всередині коаліції — не мої з Тимошенко, а дискусія між людьми з різними поглядами на майбутнє української економіки й України. Коли це торкалося лише економіки — експорту зерна, олії, плану приватизації, наповнення бюджету, стримання інфляції — дебати на раді коаліції були гарячими. Але все розламалося через протилежну оцінку війни у Грузії та майбутнього України у зв"язку з цим конфліктом. Від розмови Тимошенко відмовилася. 2 вересня я її публічно до цього закликав. Та вже до кінця цього дня фактично утворилася коаліція БЮТ і Партії регіонів.

Чи було помилкою створення блоку "Наша Україна — Народна самооборона" з дев"яти партій?

— На тому етапі це було правильним рішенням. Тоді ми мали позачергові парламентські вибори. На передвиборну кампанію виділили 60 днів. Безглуздо було з"ясовувати стосунки. Щоб "Самооборона" боролася проти "Нашої України", Рух проти нас, а ми проти усіх них разом узятих. Хоча деякі із представників блоку отримали значно більше місць, ніж на те заслуговували. Головне завдання ми виконали: зупинили реванш Януковича. Наскільки виявилася спроможною коаліція — це вже інше питання.

У вашому блоці виникла партія "Єдиний Центр", Арсеній Яценюк заявляє про новий політичний проект, ви створили групу "За Україну!"...

— У фракції розпочалася виборча кампанія. Прихильники Тимошенко згуртувалися навколо нового лідера. Вони становлять більшість у фракції, хоча й невелику — 37 на 35. Підписали коаліційну угоду і працюють із теперішнім прем"єром і майбутнім кандидатом на посаду президента Юлією Тимошенко. Решта ж перебувають на платформі захисту українських цінностей.

Віктор Ющенко програв Юлії Тимошенко боротьбу за контроль над парламентом?

— Глава держави впливає на значно більше процесів у країні, ніж лише на створення коаліції в парламенті. Нинішня Конституція дозволяє створювати коаліції щомісяця. То що — постійно думатимемо, виграв від цього глава держави чи ні?

Чого чекати від політиків у 2009 році?

— Боротьба триватиме, бо це рік президентських виборів. Інша річ, що, можливо, у цій боротьбі знайдеться хтось, хто візьме відповідальність за початок реформ. Та я маю слабку надію на це. Тимошенко як прем"єр-міністр цим не займатиметься. Для неї головне завдання — збереження теперішнього рейтингу і його збільшення. А в такому випадку не до реформ.

Президент називає прем"єра "воровкою", а вона звинувачує його у махінаціях із курсом долара. Хто з них виграє від такого протистояння?

— Програють обоє. Це шкідливо для країни.

Чи правильно Ющенко вчинив, коли очолив "Нашу Україну"?

— Звісно. Бо він був лідером "Нашої України" з 2001 року. Відбулося юридичне оформлення його статусу в партії.

— Про партію коротко говоримо! — зауважує прес-секретар, який сидить навпроти Кириленка.

На з"їзді "Нашої України" вам пропонували стати головою Ради партії. Чому відмовилися?

— Це питання вирішуватиме з"їзд на наступних етапах. Тому немає сенсу коментувати цю ситуацію.

— Та давайте не будемо питати про партію! — знову каже Бабак. Кириленко мовчить.

Не замислювалися про власний політичний проект, щоб бути самостійним гравцем?

— Я й так самостійно приймаю політичні рішення. Якщо йдеться про президента, то я багато разів із ним не погоджувався. Та не шляхом істерик, як деякі, а шляхом переконання у правильності своєї позиції.

Чи залишаться міністри-"нашоукраїнці" в уряді?

— Ми нікого не відкликатимемо. А якщо прем"єрці не потрібні професіонали, то нехай виганяє наших міністрів сама й бере за це відповідальність.

1968, 7 червня — В"ячеслав Кириленко народився в селищі Поліське на Київщині

1992 — голова Української студентської спілки

1993 — закінчив Київський університет ім. Тараса Шевченка, голова Всеукраїнської молодіжної громадської організації "Молодий рух"

1997 — кандидат філософських наук

1998, 2002, 2006 — обраний народним депутатом

2002 — заступник голови Української народної партії

2005 — міністр праці та соціальної політики України; віце-прем"єр із гуманітарної політики

2007 — голова партії "Наша Україна", керівник фракції блоку НУ-НС

2008 — лідер депутатської групи "За Україну!"

Одружений. Має доньку

Зараз ви читаєте новину «"Тимошенко реформами не займатиметься"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі