пʼятниця, 15 квітня 2011 08:15

Сімох "тризубівців" випустили на свободу

Жовтневий райсуд Запоріжжя в середу звільнив з-під варти сімох членів організації "Тризуб" ім. Степана Бандери. Їх арештували за підозрою в підриві пам'ятника Сталіну в Запоріжжі 31 грудня торік. Слідству не вдалося встановити причетності "тризубівців" до вибуху. Затримані визнали лише, що 28 грудня відпиляли пам'ятнику голову.

О 7.00 біля суду збираються люди. Одним із перших приходить заступник лідера "Тризуба" 28-річний Андрій Тарасенко:

— Адвокати розмовляли зі слідчими, — каже. — Ті розводили руками: "Вказівки  дає дядя з Києва. Ми в цьому ділі крайня жопа, яка потім будете відповідати".

Суд починається о 10.00. За ґратами сидять Василь Лабайчук, Василь Абрамів, Роман Хмара, Олексій Зануда, Пилип Таран, Юрій Пономаренко, Анатолій Онуфрійчук. На них куртки, светри, джинси. Сміються, махають родичам у залі. Василь Абраменко простягає через ґрати руку до своєї дівчини — конвоїр смикає її в бік.

— Мені слідчий, каже: "Завдяки вашому Василеві я вивчив українську мову", — розповідає в залі Іван Лабайчук, батько затриманого. — Просив про зустріч, а мені відповідали: "Справа на обліку в міністра МВС і президента". Адвокат розповідав, що сина возили на якісь покинуті заводи, заламували руки, підвішували до стелі. 10 днів він провів в "обіз'янніку", там п'яниць тримають. Не кормили. Черговий казав: "Заклад для кормьожок не призначений".

Семеро адвокатів по черзі встають і виголошують клопотання про зміну запобіжного заходу з утримання в СІЗО на підписку про невиїзд. Суддя бере перерву, іде на 2 год.

У коридорі збираються до півсотні людей. Осторонь стоїть представник запорізького обкому Компартії — потерпілої сторони. За кілька хвилин виходить на вулицю.

— Пішов червоний кугутик, — шепочуться в натовпі.

— Он нещодавно мама Олексія Зануди ходила до нардепа-комуніста Бабуріна, — говорить у коридорі Ніна Вікторівна, мати "тризубівця" Едуарда Андрущенка. — Казала: "У вас же троє дітей, нащо ви калічите життя нашим?" Він їй відповів: "Мне за наших бабушек и дедушек обидно".

Обід закінчується. Суддя каже, що затриманих випускає на поруки депутатів-"нунсівців" Андрія Парубія, Зиновія Шкутяка, Володимира В'язівського та Лілії Григорович. Люди в залі зриваються на ноги й аплодують. Батьки плачуть. Чоловіки за ґратами тиснуть один одному руки й кивають Парубію.

Ґрати відчиняють, але затримані сидять — мають прослухати звинувачення. Троє прокурорів виступають понад годину. Кажуть, що "тризубівці" пошкодили майно в особливо великих розмірах.

— Розумієте обвинувачення? Визнаєте себе винними? — питає суддя.

— Розуміємо, але не визнаємо, — відповідають по черзі.

Близько 18.00 підсудних випускають. Родичі кидаються до них з обіймами. Через тисняву в залі прокурори не можуть пройти до дверей.

На вулиці матір "тризубівця" Олексія Зануди роздає звільненим банани і шоколад "Чайка".

— Хлопці, на вас дивиться вся Україна, — каже.

Зараз ви читаєте новину «Сімох "тризубівців" випустили на свободу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі