пʼятниця, 29 грудня 2017 00:40

Саакашвілі став ворогом Порошенка

Автор: Сергій СТАРОСТЕНКО
  27 липня біля Адміністрації президента в Києві зібралися кількасот прихильників Міхеіла Саакашвілі, екс-президента Грузії й колишнього губернатора Одеської області. Напередодні Петро Порошенко позбавив його українського громадянства
27 липня біля Адміністрації президента в Києві зібралися кількасот прихильників Міхеіла Саакашвілі, екс-президента Грузії й колишнього губернатора Одеської області. Напередодні Петро Порошенко позбавив його українського громадянства

26 липня президент 52-річний Петро Порошенко позбавив українського громадянства 49-річного Міхеіла ­Саакашвілі, екс-президента Грузії та колишнього губернатора Одеської області.

Півтора місяця Саакашвілі перебував у США, Нідерландах і Польщі. 10 вересня із сотнею прихильників прорвався до України через українсько-польський пункт пропуску "Шегині".

Саакашвілі два терміни був президентом Грузії. Там проти нього відкрили чотири кримінальні справи, йому загрожує 11 років ув'язнення. У травні 2015-го отримав громадянство України. Порошенко призначив його головою Одеської облдержадміністрації, за півтора року — відправив у відставку.

17 вересня ­Саакашвілі анонсував акцію протесту "­Все­український збір". Її підтримали шість громадських організацій, дев'ять політичних партій та 11 народних депутатів. 17 жовтня учасники мітингу під Верховною Радою оголосили три вимоги до влади: створення антикорупційних судів, скасування депутатської недоторканності й ухвалення нового закону про вибори. Розгорнули наметове містечко.

3 грудня мітингувальники провели марш із новою вимогою — імпічмент президента. Через два дні співробітники Служби безпеки України обшукали квартиру Саакашвілі. Його самого зняли з даху, хотіли затримати, однак прибічники звільнили його з машини.

У цей час генпрокурор 52-річний Юрій Луценко показав у парламенті відео. На ньому помічник Саакашвілі бере гроші за акції протесту від довіреної особи олігарха Сергія Курченка, який переховується в Росії. В Україні його підозрюють у розкраданні 5,6 млрд грн. $500 тис. (14 млн грн. — ГПУ) від Курченка передавали трьома частинами. За версією слідства, домовлялися про фінансування протестів біля Верховної Ради.

Саакашвілі підозрюють у спробі захоплення влади. 6 грудня оголосили в розшук, за два дні затримали. Однак 11 грудня суддя Лариса Цокол із Печерського райсуду столиці відпустила його з-під арешту.

Міхеіл Саакашвілі не може балотуватися в президенти — не має необхідного стажу громадянства. Політологи вважають, що прагне очолити Кабмін.

Зараз ви читаєте новину «Саакашвілі став ворогом Порошенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі