четвер, 30 вересня 2021 07:40

"Розширюють повноваження Ради безпеки й оборони. Президент це зможе використати для узурпації влади"

Автор: Уніан
  Народна депутатка від партії ”Європейська солідарність” 50-річна Ірина Геращенко протестує проти ухвалення ”антиолігархічного законопроєкту” у Верховній Раді 23 вересня. Вийшла у президію до першого заступника голови парламенту Руслана Стефанчука з листком паперу із написом ”Диктатор”. Документ підтримали 279 нардепів
Народна депутатка від партії ”Європейська солідарність” 50-річна Ірина Геращенко протестує проти ухвалення ”антиолігархічного законопроєкту” у Верховній Раді 23 вересня. Вийшла у президію до першого заступника голови парламенту Руслана Стефанчука з листком паперу із написом ”Диктатор”. Документ підтримали 279 нардепів

"Україна відкрита для великого бізнесу, але не для олігархічного впливу на чиновників, політиків і медіа. Сьогодні ми зробили ще один крок до того, щоб його позбутися", — написав президент 43-річний Володимир Зеленський у твіттері 23 вересня. Цього дня Верховна Рада ухвалила в другому читанні його законопроєкт "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)". Зареєстрували документ у парламенті 2 червня.

Голосували під головуванням віцеспікера 45-річного Руслана Стефанчука. Голова Верховної Ради Дмитро Разумков, 37 років, перебував на самоізоляції через коронавірус. 279 народних депутатів підтримали документ. 229 голосів "за" дала фракція "Слуга народу", 11 — "Голос", 18 — група "Партія "За Майбутнє", 15 — група "Довіра". ОПЗЖ, "Європейська солідарність" і "Батьківщина" не підтримали законопроєкт. Останні дві фракції під час розгляду вимагали відсторонення Стефанчука від головування на засіданні. Заявили про порушення регламенту.

До другого читання надійшли 1257 поправок і пропозицій. Комітет із питань національної безпеки, оборони та розвідки на засіданні 17 вересня врахував 59 з них, а 1211 — відхилив. Їх не розглядали й перед голосуванням, хоча за регламентом мали це зробити. Закон ухвалили за півтори години. У документі врахували норми, що суперечать одна одній. Текст на момент голосування не опубліковували.

— Дуже багато помилок. Тим не менше, є рішення, яке прийняла Верховна Рада, — говорить Дмитро Разумков. — Я не можу назвати процедуру голосування нормальним підходом до роботи. Це була вільна діяльність колег, які запустили цей процес.

Визначатиме олігархів Рада нацбезпеки й оборони за зверненням Кабміну, Служби безпеки, Нацбанку, Антимонопольного комітету чи члена РНБО. Яким має бути це подання, в які строки його повинні розглянути — закон не визначає. Вводить в дію рішення Ради безпеки президент. Воно набуває чинності після офіційного опублікування.

Олігархом вважатимуть особу, яка одночасно відповідає щонайменше трьом з таких ознак — участь у політичному житті, значний вплив на засоби масової інформації, є кінцевим бенефіціарним власником монополії, має підтверджену вартість своїх активів чи активів осіб, бенефіціаром яких вона є, що перевищує мільйон прожиткових мінімумів — 2,38 млрд грн. Визначили і представника олігарха — це "особа, яка проводить зустрічі з пуб­лічними службовцями від імені та/або в інтересах особи, включеної до реєстру". Народні депутати й посадовці всіх рівнів мають декларувати зустрічі з олігархами чи їхніми представниками. РНБО визначатиме, чи був незадекларований контакт. За це посадовця повинні звільняти.

Створять реєстр олігархів. Їм заборонять підтримувати політичні партії та виборчі фонди кандидатів, купувати об'єкти великої приватизації, фінансувати політичну агітацію, проводити мітинги з політичними вимогами.

— Це імітація. Вона потрібна Зеленському, щоб тримати рейтинг, — говорить правник 63-річний Віктор Чумак.

— Когось нового, не дуже впливого, можуть внести у список олігархів, і їм доведеться відкупитися. Вноситимуть у реєстр, якщо є газета "Мурзилка". А має бути загальнонаціональний ЗМІ, що дійсно має вплив. Сам Зеленський із "Квартал TV" може вважатися олігархом. Натомість Ахметова, Коломойського, Пінчука, Порошенка це не стосуватиметься.

Цей документ виходить за рамки Конституції. У РНБО немає таких повноважень — це дорадчий орган.

Закон встановлює обов'язки не фінансувати політичні партії. Так олігархи ніколи напряму цього не робили. Завжди давали готівку. Її не зможуть перевірити. За законом, не можна брати участь у великій приватизації. Але в них уже все є — вони монополісти. Треба було б забрати ці монополії і тоді позбавити права на участь у приватизації.

Місце в реєстрі не зменшить можливості брати чи тримати гроші за кордоном. На список РНБО ніхто не зважатиме. Чиновники й нардепи повинні подавати декларації. А якщо не зроблять, то що? Посадовця можна звільнити, коли дізнаються. Не обов'язково так станеться. Парламентарій жодної політичної відповідальності не матиме.

Реальна боротьба з олігархами — це антимонопольне законодавство. Ще треба було б заборонити політичну рекламу на їхніх каналах хоча б за шість місяців до виборів.

— Зміни будуть, але мало стосуватимуться боротьби з олігархами, — говорить політолог 55-річний Віталій Бала.

— Закон направлений проти прізвищ. А не на дії, які б унеможливили існування чи зародження олігархії. Це може стати ефективним інструментом боротьби з тими, хто в опозиції, зокрема, в економічній і податковій сфері. Представниками великого й середнього бізнесу.

Закон підтримали нардепи, які мають опосередковані стосунки з олігархами. Значить, буде група тих, кого чіпати не можна, і ті, кого спробують "розкуркулити". Зеленський зможе використати цей закон навіть для узурпації влади.

Те, що таким чином розширюють повноваження РНБО — це порушення Конституції. Мають подати закон до Конституційного суду на відповідність Основному закону.

Щоб побороти олігархів, є головний орган — Антимонопольний комітет. Якщо немає монополії, не буде олігархів. Не говорячи про антикорупційні органи. Якби влада хотіла, то боролася б без жодного антиолігархічного закону. В жодній країні ЄС такого немає.

— Олігархію закон не подолає. Але внесення в офіційний реєстр створює проблеми за кордоном, — каже народний депутат Ярослав Юрчишин, 40 років.

— Якщо іноземна компанія торгуватиме з олігархом, може отримати всередині країни проблеми й багато перевірок. Тому група Ахметова активно протидіяла цьому закону. Цілком не голосувала, навіть у складі "Слуги народу". Ті, хто пов'язаний із Пінчуком, — теж. Команда Фірташа й представники Медведчука не дали голосів. Коломойський, який перебуває під санкціями у США, вирішив створити іміджеві ризики іншим олігархам. Діяв за принципом — якщо в мене проблеми, то й у вас хай будуть.

Жодна країна не подолала олігархів. Але змусила жити за правилами. Так було в Сполучених Штатах, Євросоюзі. Треба говорити, чи змусимо ми наших до цього. Найближчим часом, напевно, ні.

Зараз ви читаєте новину «"Розширюють повноваження Ради безпеки й оборони. Президент це зможе використати для узурпації влади"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі