пʼятниця, 19 жовтня 2018 06:40

П'єсу Сенцова екранізують

П'єсу "Номери" бранця Кремля Олега Сенцова, 42 роки, екранізує український режисер кримський татарин 45-річний Ахтем Сеітаблаєв. Він відомий як режисер фільмів "Хайтарма" про депортацію кримських татар у 1944 році та "Кіборги" — про захисників Донецького аеропорту в 2014 році.

Олег написав п'єсу у колонії суворого режиму "Белый медведь" у місті Лабитнангі Тюменської області Росії. 145 днів не вживав їжі — вимагав звільнити всіх українських бранців із російських тюрем. Припинив голодування 6 жовтня. Щоб його не годували примусово, пояснив. Для нього російські лікарі нібито розробили спеціальну дієту.

— Я з острахом почав читати цю п'єсу. Знаючи Олега та знаючи, що зараз із ним відбувається, скажу відверто: я дуже боявся, що мені не сподобається, — каже Ахтем Сеі­таблаєв. — Але сам для себе вирішив, що в разі чого напишу, що це не мій матеріал, і я не бачу себе у контексті того, як я міг би його реалізувати. З великою радістю я відчув, що мені дуже подобається.

Працівники Федеральної служби безпеки Росії в травні 2014 року затримали режисера Олега Сенцова в Криму. Звинуватили в підготовці терактів на півострові. У серпні 2015-го засудили до 20 років колонії суворого режиму.

За період ув'язнення він написав п'ять сценаріїв, збірку оповідань і роман.

18 жовтня українського політ­в'язня 47-річного ­Володимира Балуха етапували до Керченської колонії, що в окупованому Криму.

Федеральна служба ­безпеки ­Росії затримала Балуха ­8 ­грудня 2016 року. Стверджували, що знайшли на горищі його будинку 90 патронів і кілька тротилових шашок. Захист Балуха і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію — через прапор України, який висів на його будинку.

2 жовтня Верховний суд Криму частково пом'якшив вирок засудженому з п'яти років до чотирьох років і одинадцяти місяців колонії.

Володимир Балух оголосив безстрокове голодування 19 березня 2018 року. Призупинив його на час етапування. У Балуха є підозра на виразку або панкреатит.

Зараз ви читаєте новину «П'єсу Сенцова екранізують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі