пʼятниця, 09 листопада 2012 00:45

Президент недооцінює міру власної відповідальності

Автор: фото: Наталія Чубенко
  Віталій Портніков: ”План влади передбачав просту технологію: відносно чесні вибори за партійними списками та фальсифікації у мажоритарних округах”
Віталій Портніков: ”План влади передбачав просту технологію: відносно чесні вибори за партійними списками та фальсифікації у мажоритарних округах”

Головний редактор каналу ТВі Віталій Портніков, 45 років:

— Віктор Янукович може не усвідомлювати того, наскільки суспільство схильне перекладати саме на нього відповідальність за всі безчинства у країні. Зокрема, коли спецпідрозділ "Беркут" вривається на дільницю й вилучає виборчу документацію. Я розумію, що у влади був певний план зі створення більшості у Верховній Раді й одночасно збереження свого обличчя. Цей план передбачав просту технологію: відносно чесні вибори за партійними списками та фальсифікації у мажоритарних округах. Саме це могло гарантувати більшість Партії регіонів без комуністів. Але коли цей план почав не спрацьовувати, почалися забезпечення плану за будь-яку ціну.

Під час виборів емоції такі, що влада й не думала про збереження політичного обличчя. Що зараз на Заході у спостерігачів, які з ентузіазмом сприйняли процес голосування і саму ніч виборів, збільшується розчарування. Знову повторюємо сумний досвід 2004 року, коли заради перемоги свого ставленика влада готова підвести країну під межу громадянської війни. Зараз ситуація не така драматична. Бо для багатьох українців  парламентські вибори не такі важливі, як президентські. Але негативний присмак у всіх залишився, бо волевиявлення громадян перекреслене.

Не важливо, хто стоїть за рішенням силового сценарію отримання перемоги на округах. Саме президент, враховуючи обсяг його повноважень і контроль над власною адміністрацією, парламентом і силовими структурами, візьме всі гріхи за дії кожного фальсифікатора. Як наслідок, сама законність влади, навіть якщо громадяни не вийдуть на вулиці, буде поставлена під сумнів. За умов погіршення економічної ситуації у світі, країну заганяють у політичну пастку.

Дивне мовчання президента важко пояснити. Може, він думає, що коли мовчить у самотності "Межигір'я", про нього ніхто нічого поганого не скаже. Ніби ми всі не здогадаємося, хто давав добро на всі ці безлади в округах. Так само він діяв у ситуації з арештом і ув'язненням Юлії Тимошенко, коли намагався довести всім, що не впливає на правосуддя. Зараз може теж сказати, що не впливає на якихось там членів виборчих комісій в Первомайську чи Ірпені. Однак він недооцінює міру власної відповідальності — не тільки перед українським суспільством, а й світом. Усі ляпи виборів пов'язують саме з Віктором Януковичем — незалежно від того, що він скаже чи не скаже.

Зараз ви читаєте новину «Президент недооцінює міру власної відповідальності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі