четвер, 10 березня 2011 10:21

Подільник Лозінського в СІЗО годував голубів

Автор: фото з сайта www.rossia3.ru
  Ігор Гаркавенко відсидів два місяці в слідчому ізоляторі за участь у підприємницькому Майдані
Ігор Гаркавенко відсидів два місяці в слідчому ізоляторі за участь у підприємницькому Майдані

Міліція завершила досудове розслідування кримінальної справи про пошкодження плитки на майдані Незалежності. Звинувачують сімох активістів. Мовляв, вони під час акцій протестів підприємців  встановили намети і пошкодили державного майна на 212 тис. грн.

У четвер столичний Апеляційний суд випустив на підписку про невиїзд одного з активістів 37-річного Ігоря Гаркавенка. Він відсидів у слідчому ізоляторі два місяці.

— Усі знають, що майдан — це місце, де завжди проводять акції. І "помаранчеві", і "біло-сині" б'ють цю плитку з 2004 року, — розповідає російською він. — У СІЗО також Олег Заплаткін, так само незаконно заарештований. Він уперше прийшов до наметового містечка 28 листопада. Жив у наметі, іноді стояв на посту на пропускному пункті. До вбивання арматури він не причетний. Ми приїхали, коли намети стояли.

Ви не підприємець. Чому прийшли на акцію?

— Майдан треба було підтримати та розширити. Його варто сприймати як політичний підйом людей проти режиму Януковича. Ця загальна хвиля торкається і студентів, і пенсіонерів.

Що робили, коли були під вартою?

— Вів щоденник. Читав "Історію віри та релігійних ідей" Мірча Еліаде і "Герметичну традицію" Юліуса Евола. Займався психонетикою мого друга Олега Бахтіярова. Раніше засинав на його предметах, а у в'язниці він мені пішов.

Слідчі на вас тиснули?

— Ні. Скарг у мене нема. Могли б бути в людей, які не бачили харківське СІЗО 1997 року, полтавське 2000-го, львівське і дніпропетровське 2002-го. Я все це бачив і пам'ятаю. Я там сидів. (1996-го Ігоря Гаркавенка засудили за 89 статтею за підпал штабу харківського УНА-УНСО і приміщення організації "Просвіта". Відсидів дев'ять років. — "ГПУ").

У якій камері вас тримали?

— Приміщення 3 на 6 метрів. Сидять чотири людини. Зі мною сидів подільник екс-нардепа Лозінського (Василь Перепелиця, колишній єгер Голованівського лісництва. — "ГПУ"). Йому 52 роки. Ми з ним спілкувалися про радянське минуле. Не так давно його перевели в іншу камеру. До того він кожен день брав хліб, ліпив із нього кулі й насипав їх на підвіконня голубам. Штук 40 прилітали. Інші сокамерники звичайні. Один 10 років був у бігах. Другий — уже рік у СІЗО. Ми з ними зазвичай до шостої ранку дивилися телик, розмовляли, кросворди розгадували.

Чим вас годували?

— У мене не набагато менше друзів, ніж у Юрія Луценка. Тому харчувався тим, що передавали, — хліб, крупи, сало, ковбаса, овочі, фрукти. Не пропускають домашні страви, продукти у залізі або склі.

Бачили Юрія Луценка, який теж у Лук'янівському СІЗО?

— Луценко далеко. Наш корпус називається "Столипін", а Луценка — "Катька". Це спецпост. Там довічники сидять. З нашого вікна видно їхні вікна, які завішені "баянами" — залізними жалюзі.

Зараз ви читаєте новину «Подільник Лозінського в СІЗО годував голубів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі