вівторок, 23 липня 2013 05:30

Після вироку Навальний став опозиціонером номер один

Автор: фото з сайта www.1tv.ru
  Андрій Окара: ”У російській політиці, на відміну від української, нема можливості для нормального існування опозиції”
Андрій Окара: ”У російській політиці, на відміну від української, нема можливості для нормального існування опозиції”

Російський політолог Андрій Окара вважає, що Олексієві Навальному дали можливість взяти участь у виборчих перегонах на посаду мера Москви, аби перемога провладного кандидата Сергія Собяніна виглядала переконливішою.

Зачитуючи вирок, суддя зазначив, що справа Навального не має політичної складової. Чи це так?

— Ремарка судді Блінова одразу вказує, де вирок писався. На злодієві й шапка горить, — каже Андрій Окара, 54 роки. — Його писали не в Кірові, а, напевно, в Москві. Звичайно у цій справі — політичні мотиви. І треба говорити, чи взагалі є кримінальні підстави для такого вироку.

Чому Олексія Навального звільнили з-під варти?

— Відсутність Навального на виборах мера Москви знижує їхню легітимність і псує імідж кандидата від влади Сергія Собяніна, який зараз виконує обов'язки глави столиці. А це людина з далекою перспективою, розглядається як один із претендентів на наступника Путіна. Тому якщо б Навальний сидів у СІЗО, це виглядало б, як боксерський поєдинок, у якому суперник Собяніна із зав'язаними руками. Тим більше, Навальний ці вибори програє. У нього недостатня підтримка. Та й програма його націлена не на Москву, а на велику політику.

Навіщо тоді Навальному балотуватися?

— Вибори потрібні не лише для того, щоб їх виграти. Хтось завдяки їм стає відомим. А Навальний після оголошення вироку став опозиціонером номер один. Влада готувалася до вироку. В центрі Москви почали міняти плитку, оточили Манежну площу міліцейськими кордонами. І хто міг подумати, що за Навального, якого судять у Кірові, вийдуть стільки москвичів?

Хто в Росії опозиціонер номер два?

— Ніхто. Навіть третього нема. Про п'ятого-шостого можна говорити, наприклад, Борис Нємцов, Ілля Яшин. Геть здулася Євгенія Чирикова. Вона боролася проти будівництва дороги на своїй і сусідських ділянках під Москвою. Потім програла вибори мера Хімок, і тепер її не видно. У російській політиці, на відміну від української, нема можливості для нормального існування опозиції. У вас є три опозиційні фракції в парламенті, в місцевих радах. А в нас був один мер не з "Єдиної Росії", міський голова Ярославля Євген Урлашов. З 18 липня він уже не мер і сидить у СІЗО.

Навального таки ув'язнять чи можуть дати умовний термін?

— Напевно, остаточного бачення у влади нема. З одного боку, треба покарати, тому вирішили посадити. З другого, якщо посадять, підтримка Навального зростатиме, його міфологізуватимуть. Адже мучеників у нас люблять.

Який вплив на владу мають антипутінські виступи?

— Я був на чотирьох із них. Їхня атмосфера значно відрізняється від тієї, що була на Майдані в Києві 2004-го. Там були представники всіх прошарків і з усієї України. А на Болотній площі і на площі Сахарова переважали москвичі. Якось у метро спостерігав за учасниками одного такого протесту, на якому я не був. Вони, з білими стрічками, виглядали так недоладно, що, сидячи поруч, я задрімав.

Чи можливі в Росії ширші народні виступи?

— Вони почалися. Події в місті Пугачов, наприклад. Те, що там чеченець убив татарина, було тільки приводом. Насправді, це вибух незадоволення люмпенізованого бідного населення. Поліція його загасила, але він може статися будь-де.

Чи Навальний спроможний стати загальнонаціональним лідером?

— У нього слабка харизма і невідомо, чи доросте він, реальний, до того політичного, яким його сприймають. Обставини свого часу створили Єльцина і Путіна тими, яких їх знаємо. Можливо, зараз ще не ті обставини, що зроблять із Навального політика такого ж масштабу.

Зараз ви читаєте новину «Після вироку Навальний став опозиціонером номер один». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі