вівторок, 03 січня 2006 13:40

"Перший номер. Вгадайте хто?"

 

"Її просто здали і зрадили", — говорив голос за кадром, коли на екрані з"являлися фото Ющенка і Порошенка. Далі з колонок лунало: "Юля! Юля!". Зал підхоплював. Так минулої середи у палаці "Україна" починався з"їзд Блоку Юлії Тимошенко.

Лідерка спізнювалася. За п"ятнадцять хвилин разів десять трубили фанфари, і всі присутні вставали, але вона не з"являлася.

Розігрівав людей ролик про екс-прем"єрку. Твердий чоловічий голос із пафосом виголошував:

— Жінка, яку американський "Уолл стріт джорнел" 1998 року визнав найзагадковішим політиком сучасності. Вона стала матір"ю української революції, серцем і душею. У її приймальні тремтіли вчорашні можновладці, — в цей час на екрані по черзі показували Януковича, Медведчука, Пінчука з виразами покори на обличчі. Голос продовжував:

— В указі про її звільнення треба було чесно поставити причину: "Ми боїмося Юлії Тимошенко".

Тимошенко співала перший куплет гімну і приспів, другий — мовчала

Після чергових фанфар до зали нарешті ввійшла лідерка блоку. У туфлях на підборах, не нижчих за 15 сантиметрів. Екс-прем"єрці довелося простояти на них дві з половиною години свого виступу.

Зазвучав національний гімн. Юлія Тимошенко, 45 років, співала перший куплет і приспів. Другий — мовчала, зате знову підхопила приспів. Промову почала з критики нинішніх чиновників:

— Вони потрапили до своїх кабінетів й одразу ж забули про народ.

На думку Тимошенко, тривожною є і ситуація перед парламентськими виборами. Студенти — рушійна сила всякої нації — не знають як їм голосувати.

— У нас є вибір між руками, які нічого не крали, і мізками, які ніколи не думали, — Юлія Володимирівна із задоволенням цитувала слова студентів.

Їм і всім громадянам вона хотіла сказати, що причин для песимізму немає. Бо є політична сила, яка поєднує в собі чесність і розум. Тимошенко запропонувала надати нового змісту українській ідеї і назвала її солідаризмом.

— Ідея солідаризму — це в чистому вигляді гармонія і справедливість. Ми створимо спеціальний реєстр проблем і конфліктів нашого суспільства. Ми хочемо викрити всі ці негаразди, а не приховати їх під гарні гасла, — проголошувала екс-прем"єрка.

Вона пригадала, що повертати заощадження громадян з радянського Ощадбанку мали після продажу "Криворіжсталі".

— Чому ні одна гривня з тих грошей не повернута? Чому немає бачення, куди 24 мільярди направити, щоб покращити життя людей? Знову десь ці гроші зашахраїли! — вигукувала вона зі сцени. У відповідь зал аплодував, лунало "Браво!".

Хто "за"? "Утримався"? "Проти"?
Ура — одноголосно!

Одностайно підтримавши програму, перейшли до оголошення першої десятки блоку на парламентських виборах.

— Перший номер — вгадайте хто? — кокетувала із залом Юлія Володимирівна.

Уже будучи першим номером, вона виголосила ще одну промову. Знову зізналася в любові до соратників і пообіцяла не підвести команду.

Другий номер — Олександр Турчинов. Його Тимошенко представила як "совість і мораль нашої команди".

— Третій номер — Микола Томенко, найромантичніший віце-прем"єр найкрасивішого уряду.

Четвертим став лідер Української соціал-демократичної партії Василь Онопенко. УСДП — єдина партія, що увійшла у блок з Тимошенко.

П"ятим став колишній шеф-редактор "5 каналу" і донедавна віце-президент "Першого національного" Андрій Шевченко.

— Ця демократична істота може жити лише у вільній стихії, — сказала про нього лідерка БЮТ. Журналіст лише розвів руками.

Шостий і сьомий номери — народні депутати Левко Лук"яненко та Григорій Омельченко, восьмий — Віталій Курило, ректор Луганського педагогічного університету, дев"ятий — генерал Микола Петрук, десятий — Євген Суслов, 24-річний мер міста Сквира на Київщині.

На з"їзді не було порядку денного, президії, лічильної комісії і мандатів для голосування. Була тільки леді Ю. Двічі вона попросила делегатів проголосувати:

Я би хотіла повернути часи княгині Ольги

— Хто "за"? — присутні піднімали руки. Тимошенко скоромовкою продовжувала: — "Утримався"? "Проти"? Ура — одноголосно!

— А зараз я би хотіла, щоб вся наша команда зайняла свої місця і щоб ми подивилися маленький концерт, який нам з любов"ю підготували регіони. Не "Регіони України", а наші рідні регіональні організації, — додала Тимошенко і швидко пішла до виходу із зали.

Людське море потягнулося до неї. Однак охоронці розштовхували любителів автографів і прихильників принцеси Майдану. Олександр Турчинов, 41 рік, спробував зупинити потік:

— Друзі, чому розходимося? Дуже цікавий концерт. Буде група "ВВ"!

Але коли на сцену вийшов легендарний Олег Скрипка з колегами, у залі залишилася тільки третина делегатів.

На зустріч із журналістами прийшла вся перша десятка БЮТ. Проте за довгий стіл сіла лише Тимошенко. Решта дев"ятеро слухали її стоячи. На запитання про політичних кумирів Юлія Володимирівна відповіла:

— Княгиня Ольга. Тоді Україна по-справжньому впливала... Взагалі-то, я би хотіла повернути ті часи.

Зараз ви читаєте новину «"Перший номер. Вгадайте хто?"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі