середа, 27 грудня 2017 07:40

"Палачі так із мене не знущалися, як деякі соратники"

Автор: www.slavko atena.pravda.com
  В’ячеслав Чорновіл із дружиною Атеною Пашко. Побралися 1969 року на засланні в Якутії
В’ячеслав Чорновіл із дружиною Атеною Пашко. Побралися 1969 року на засланні в Якутії

— Мій перший дитячий спогад — побачення з батьком у Піщанській колонії 1967 року. Приїхали до нього з мамою. Коли почала передавати батькові інформацію про те, кого заарештували, у кімнату ввірвався КГБіст. Кричав на батька. Нагадало ілюстрацію до оповідання Грінченка, де царський жандарм душить революціонера-народника, — каже політолог 53-річний Тарас Чорновіл, син В'ячеслава Максимовича.

Він народився в селі Єрки Катеринопільського району на Черкащині в сім'ї вчителів. Закінчив факультет журналістики Київського університету. Працював на телебаченні у Львові. ­1963-го переїхав до столиці. За два роки ­разом з Іваном Дзюбою і Василем Стусом на прем'єрі фільму Сергія Параджанова "Тіні забутих предків" у кінотеатрі "Україна" виступив проти арештів української інтелігенції. Після цього в ­нього почали проводити обшуки і ­викликати на допити. 1967-го засудили до трьох років ув'язнення в таборах суворого режиму.

— Коли батька звільнили, мені було 5 років. Якось він узяв мене з собою в гості до кумів Калинців. За столом гості вели літературно-політичну дискусію. Потім батько попрощався і пішов. А про мене забув. Разом з Ігорем Калинцем наздогнали його вже на зупинці.

За три роки після звільнення Чорновола арештували знову. Засудили до шести років таборів і трьох — заслання. Покарання відбував у Мордовії та Якутії. У квітні 1980-го на засланні знову був арештований за сфабрикованим звинуваченням. На волю вийшов за три роки.

— Найважчим для батька був 1992 рік, — каже Тарас В'ячеславович. — Він був упевнений: не схотіли мене бачити президентом, але зараз усі згуртуються у боротьбі проти комуністів. І раптом ті, на кого розраховував, почали проти нього війну. Лариса Скорик (архітектор, народний депутат першого скликання. — ГПУ) казала: "Кравчук — наше все, а Чорновіл губить Україну" (після виборів 1991-го частина Народного руху вважали, що мають підтримати президента Леоніда Кравчука. Чорновіл — що потрібно залишитися в опозиції. — ГПУ).

Протягом 1998 року, коли відбувся розкол Народного руху, у батька додалося багато сивини (частина керівництва Руху з Юрієм Костенком на чолі виступила проти В'ячеслава Чорновола. — ГПУ). Його постійно цькували. За кілька тижнів до смерті батько казав: "Палачі з КДБ у мордовських таборах так із мене не знущалися, як деякі соратники".

В'ячеслав Максимович був тричі одружений.

1960-го уклав шлюб з Іриною Бруневець, від якої мав сина Андрія. Розлучилися за два роки. У червні 1963-го зав'язав стосунки з Оленою Антонів. Вона народила сина Тараса. Остання дружина — Атена Пашко — померла в березні 2012-го.

— Батько мав складний характер. Мама теж не з терплячих. Через це родина розпалася, — каже Тарас Чорновіл. — Про розлучення я дізнався випадково, років за 10 — коли поїхав до батька на побачення в Мордовію. Запитав, чому мамі не дозволяють провідати його. Він проговорився, що вона вже не його дружина.

Зараз ви читаєте новину «"Палачі так із мене не знущалися, як деякі соратники"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі