вівторок, 25 грудня 2012 06:30

"От человека, который три ходки делал, слушать поздравление не желаю". Віктор Янукович не приїхав вітати міліціонерів

Автор: фото: Андрій Шматов
  Працівниці буфету в столичному Центрі культури та мистецтв МВС несуть таці зі смаженою картоплею та шашликами. 20 грудня тут святкували День міліції
Працівниці буфету в столичному Центрі культури та мистецтв МВС несуть таці зі смаженою картоплею та шашликами. 20 грудня тут святкували День міліції

— Та де ж прізідєнт приїде міліцію вітать? Нема йому чого тут робить, — сміється гардеробниця столичного Центру культури та мистецтв МВС 67-річна Ганна Семенівна. Худорлява сива жінка вішає пальто на гачок.

— Не приедет, говорите? — замислюється прибиральниця років 40 у синьому халаті та з яскравим макіяжем. Опирається на стіну і зітхає. — А людей то сколько. Сбежались как с перепугу. Болота наносили.

20 грудня міліціонери прийшли в Центр культури відзначати професійне свято. Хол на першому поверсі заповнили люди в синіх мундирах зі сріблястими погонами. Із другого поверху чути у виконанні оркестру "Птица счастья завтрашнего дня". На заході чекають президента Віктора Януковича.

У буфеті начальник Дарницького райвідділу столиці, підполковник 59-річний Анатолій Шевченко допиває каву з паперового стакана. Витирає долонею чоло від поту. На його кітелі чотири ордени.

— Міліція сильно омолодилася за останні роки, до 80 відсотків, — розповідає. — Приходять люди, які ще не готові до такої роботи. Єсть велика частина, яка не витримує напруги.

Біля сходів не голосно сміються начальник транспортної міліції Львівської залізниці Володимир Дитюк і начальник управління профілактики правопорушень львівської міліції Сергій Маруняк. Навколо них — сильний запах терпких парфумів і ледь чутний — коньяку.

— За той рік парк патрульно-постової служби поповнився на 100 відсотків, — каже 46-річний Сергій Маруняк і підіймає вказівний палець угору. — На нових "Рено Кенґо" їздимо. "Беркуту" виділили нову зброю.

Володимир Дитюк киває.

— У принципі зараз непогано, — додає він. — За два роки вже десь на 500-600 гривень зарплати підняли. Я — інша категорія. Дістаю 7-8 тисяч на місяць. Вистачає. А от зарплата середньої ланки, десь 1800, не відповідає їхньому об'єму роботи. Та не треба далеко йти. В Європі вона — 800-1000 євро. Берем Росія, Білорусь — там 600-700 євро. Якщо нашим стільки платили б, то й умов для того, щоб взятки брати, стало б набагато менше. Тоді ж можна з нього щось спитати і щось вимагати. Він буде дорожити своєю роботою.

У туалеті на першому поверсі чепуряться троє жінок у міліцейській формі та черевиках на високих підборах.

— Ви вже екзамен з права здали? — питає білявка й підмальовує губи.

— Нє, а чо? — відказує їй подруга.

— Представ. Надо по 150 рублів дати, навіть, якщо на тройку.

О 15.00 починається концерт. Віктор Янукович вітати міліціонерів не приїхав. На сцену виходить прем'єр 65-річний Микола Азаров.

— Максимум усилий тратят представители правоохранительных органов во время политических баталий, многочисленных массовых мероприятий, которые, к сожалению, часто проводятся с нарушениями правопорядка различными политическими силами, — читає з паперу, не підводячи очей. — Иногда некоторые деятели допускают нарушения и элементарных морально-этических норм в отношении работников милиции.

Замовкає на півхвилини. Ніхто не аплодує. Микола Азаров загалом говорить 7 хв. Після його промови заступник глави Адміністрації президента Олег Рафальський вручає міліціонерам ордени від імені глави держави.

У чорній сукні з глибоким декольте співачка Катерина Бужинська виконує пісню про любов. Священик із четвертого ряду одягає окуляри й уважно дивиться її виступ.

На сцену виходить дует "Кроликів". Показує мініатюру "Українець у німецькому посольстві".

— Гутен таг, — каже герой. — Меня зовут Андрей Оглобля. Выговаривать слитно.

— А как не слитно? — питають. — Огло. Бля?

У залі довго сміються. Міліціонер із погонами полковника витирає рукавом сльози. Концерт триває 3 год. У коридор на перекур виходить сивочолий правоохоронець.

— А зачем президент здесь? — говорить хриплим голосом і червоніє. — Я от человека, который три ходки делал, слушать поздравления не желаю. А вообще все они одинаковые. Луценко был нормальный мужик. Так посадили.

Біля барної стійки у буфеті двоє чоловіків у формі купують по 50 г коньяку та дві шоколадки. Платять 44 грн. Із буфету на другий поверх носять таці з фруктами, м'ясом і канапками.

Четверо з семи колишніх заступників екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка не прийняли запрошення відвідати урочистості з нагоди Дня міліції. Генерали пояснили, що за організацію такого свята і засудили Юрія Луценка.

"Янукович сховався в тінь"

Президент Віктор Янукович останнім часом не з'являється на публіці, бо хоче говорити про успіхи, а їх немає, пояснює політолог 36-річний Олексій Голобуцький:

— Ситуація непевна. Виникло багато важливих для України питань: формування уряду, вступ до Митного й Європейського союзів. А відповідей на них немає. Він дав можливість сформувати уряд і парламентську більшість без свого втручання. Сховався у тінь, щоб усі ці негаразди не асоціювалися з ним.

 

Зараз ви читаєте новину «"От человека, который три ходки делал, слушать поздравление не желаю". Віктор Янукович не приїхав вітати міліціонерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

77

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі