вівторок, 07 квітня 2009 17:26

Оніщук не бачить підстав для дострокових виборів Ради

На вчорашню прес-конференцію міністр юстиції 51-річний Микола Оніщук запізнюється на 10 хв.

— Міністр проводив прийом громадян. Але скоро буде, — каже фотограф прес-служби Кабміну.

До зали Оніщук заходить із охоронцями. Несе Конституцію та стос паперів. Каже, що говоритиме про новий проект Основного закону, який недавно Верховній Раді передав президент Ющенко. Розхвалює його, називає "необхідною і вчасною" пропозицію про двопалатний парламент.

Під час виступу міністра один із фотографів зачіпає мікрофони на столі. Ті падають. Він починає ставити їх на місце.

— Зачекайте, я вам допоможу, — всміхається Оніщук і нахиляється над столом.

Каже, зміни до Основного закону потрібно внести до наступних президентських і парламентських виборів, інакше вони будуть "заморожені" щонайменше на п"ять років.

— Якщо парламентські вибори відбудуться на основах чинної Конституції, то органи влади отримають відповідний п"ятирічний мандат на здійснення влади, — пояснює урядовець. — Зміни до Конституції, які ухвалять новий президент і парламент, будуть чинними лише для їхніх наступників.

Водночас Оніщук визнає: прийняти президентські пропозиції поки  неможливо. Також немає юридичних підстав для дострокових парламентських виборів — хіба що самі парламентарії вирішать провести їх.

Міністр називає незаконним рішення Ради про призначення президентських виборів на 25 жовтня цього року. Цитує статтю Конституції, де записано: президентські вибори проводять останньої неділі останнього місяця п"ятого року його повноважень.

— Але остаточне рішення стосовно цього має прийняти Конституційний суд. Доти постанова парламенту є чинною, — зазначає Оніщук.

Зараз ви читаєте новину «Оніщук не бачить підстав для дострокових виборів Ради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі