пʼятниця, 14 вересня 2018 07:00

Олег Сенцов склав заповіт

"В то, что я скоро выйду и мы все счастливо заживем в Киеве, уже не верю. Как и во многое другое. Но это не значит, что я расклеился или собираюсь сниматься (з голодування. — ГПУ)", — пише український політв'язень 42-річний Олег Сенцов у листі. Він голодує 124‑й день у колонії "Белый медведь" у місті Лабитнангі Тюменської області Росії.

Листа від Олега увечері 10 вересня отримала двоюрідна сестра 37-річна Наталія Каплан.

"Я не сдался, просто не верю уже в счастливый конец всей этой истории, — продовжує Сенцов. — Состояние у меня примерно такое же: стабильно-хреновое. Ко всем старым спецэффектам теперь еще добавилась гипоксия — это нехватка кислорода в органах, в основном в сердце и мозге. Туман в голове, все кружится. Тело, голова и конечности немеют. Кровеносная система не справляется с питанием кислородом организма. Вот я какой стал продвинутый в медицине".

— Олег склав заповіт на ім'я своєї подруги. Наказав її не називати, — говорить Наталія Каплан про другу частину листа. — Просить, щоб у разі його смерті їй передали роботу над його незакінченими фільмами і сценаріями. Гонорари віддати дітям (у Сенцова двоє дітей — 16-річна Аліна та Владислав, 13 років. Живуть у Криму. — ГПУ).

Олега Сенцова затримали працівники Федеральної служби безпеки Росії в травні 2014 року в Криму. Звинуватили в підготовці терактів на півострові. У серпні 2015-го Північно-Кавказький окружний військовий суд присудив йому 20 років колонії суворого режиму. Почав голодувати 14 травня, вимагає звільнити всіх українських політв'язнів Кремля.

У колонії готові відправити Олега Сенцова до лікарні, якщо його стан різко погіршиться.

— Йому важко вставати з ліжка, в серцево-судинній системі, нирках і печінці відбулися незворотні зміни, — каже адвокат ув'язненого Дмитро Дінзе, 44 роки. — Я спілкувався з керівництвом колонії. Вони помітно нервують через це голодування. Мене зустрічають прохолодно, але намагаються залучити в союзники, щоб я допоміг умовити Олега перестати голодувати.

12 вересня Європейська народна партія номінувала Сенцова на здобуття премії Андрія Сахарова (радянський фізик, лауреат Нобелівської премії миру 1975 року, бо відстоював права людини. Помер 1989-го. — ГПУ). Нагорода за свободу думки є щорічною відзнакою Європейського парламенту. Започаткували її 1988-го.

Суд відмовився відпустити Балуха

Так званий Верховний суд Криму відмовив у апеляційній скарзі українському політ­в'язню 47-річному Володимирові Балуху. 10 вересня постановив не відпускати його по умовно-достроковому звільненню.

У березні 2018-го окупаційний Роздольненський районний суд ув'язнив Балуха на п'ять років загального режиму за нібито напад на начальника слідчого ізолятора Сімферополя. Політв'язень оголосив голодування, не вживає їжі 184 дні. П'є в день тільки 50 г киселю.

— У нього болі в спині, печінці, голові. Знімає їх знеболювальним но-шпа, — говорить адвокат Ольга Дінзе. — Сильніших ліків йому не дають.

12 вересня верховний суд Росії визнав законним вердикт московського міського суду про 12 років ув'язнення для українського журналіста Романа Сущенка, 49 років. Його затримали 30 вересня позаторік, звинуватили у шпигунстві.

Сущенко може написати прохання про помилування.

— Роман готовий зробити це. Не важливо, що напишеш. Головне — опинитися в Києві, — каже громадський захисник журналіста Марк Фейгін.

Зараз ви читаєте новину «Олег Сенцов склав заповіт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі