середа, 17 березня 2010 08:21

"Нова влада має скасувати указ про нагородження Бандери"

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Академік Петро Толочко та екс-нардеп Сергій Правденко хочуть зближення України з Росією та Білоруссю
Академік Петро Толочко та екс-нардеп Сергій Правденко хочуть зближення України з Росією та Білоруссю

"Із минулим керівництвом держави нам говорити не було про що. Ми хотіли б забути все та почати з чистого аркуша, — каже у вівторок на прес-конференції громадської організації Собор слов"янських народів академік Петро Толочко, 72 роки. — Але Ющенко перегинав через коліно та примушував говорити українською, шанувати Бандеру й Шухевича. Нова влада має в першу чергу скасувати укази про нагородження цих людей. Ми хочемо підтримувати спільні з Росією та Білоруссю цінності. Ми були одним народом. Цього, звісно, вже не буде. Але нам слід свої дії узгоджувати з Росією та Білоруссю".

На прес-конференцію до столичного Укртелерадіопресінституту в центрі міста академік приїздить білою "волгою". Виходить із авто, прихопивши дипломат. Біля входу Толочка зустрічає директор інституту, екс-нардеп 60-річний Сергій Правденко.

Захід проводять у залі, що має назву "апаратна". На стелі великі лампи-софіти, на стінах — динаміки. Зібралися 15 журналістів. Двоє йдуть, тільки-но чують, про що мова. Решті роздають книжку "Собор славянских народов". У ній зібрано документи організації від її створення 2001-го.

Голова виконкому 55-річний Сергій Кияшко перелічує членів Собору: прем"єр-міністр Микола Азаров, перший віце-прем"єр Андрій Клюєв, віце-прем"єри Володимир Сівкович та Володимир Семиноженко, депутати від Партії регіонів, мери міст та керівники облрад. Семиноженко планував приїхати на прес-конференцію, але мусив лишитися на засіданні Кабміну.

— У Росії та Білорусі до складу Собору входять також дуже багато поважних людей, — говорить Кияшко. — Ми час від часу проводимо економічні форуми. Там вони зустрічаються, налагоджують контакти між собою. У грудні створили київську організацію. Її очолив голова столичного Солом"янського району Іван Сидоров.

Потрібно зберегти старі погляди на Велику Вітчизняну війну

Каже, що не планують перетворювати Собор на партію. Хочуть провести через Верховну Раду законопроект про підвищення ролі громадських організацій.

— Нас підтримують у Партії регіонів, Блоці Литвина, комуністи, деякі депутати з "Народної самооборони" та інших партій, що входять до блоку НУ-НС, — продовжує Кияшко.

Близько години обговорюють історію України.

— Влада тричі переписувала підручники з історії, — каже Толочко. — А нам потрібно зберегти старі погляди. Наприклад, на Велику Вітчизняну війну. Її в нових підручниках називають війною Гітлера та Сталіна. Насправді це наша вітчизняна війна, в якій загинули мільйони.

— А ці бандерівці, що стріляли нашим солдатам у спину, як їм можна потиснути руку? — додає Правденко. — Наші ветерани можуть вільно спілкуватися з німецькими ветеранами, але з вояками ОУН-УПА — ніколи. Бо вони зрадники й присягали фюреру.

Зараз ви читаєте новину «"Нова влада має скасувати указ про нагородження Бандери"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі