пʼятниця, 23 березня 2012 07:00

"Нам дали натяк, що включать друкарський станок"

Автор: фото: Тарас Подолян
  Нардеп-”регіонал” Ярослав Сухий у сесійній залі розповідає ”нунсівці” Лесі Оробець, як на нього з третього поверху упала частина об’єктива від фотоапарата. 22 березня
Нардеп-”регіонал” Ярослав Сухий у сесійній залі розповідає ”нунсівці” Лесі Оробець, як на нього з третього поверху упала частина об’єктива від фотоапарата. 22 березня

На третьому поверсі Верховної Ради в одного із журналістів-фотографів злітає з фотоапарата пластмасова частина об'єктива. Падає на підлогу парламентської зали біля "регіонала" 60-річного Ярослава Сухого. Той нахиляється, хапає і біжить до місць депутатів-"нунсівців". До нього підходить депутатка Леся Оробець. Кілька хвилин щось розповідає. Сухий розмахує руками та кидає частину фотоапарата в бік дверей виходу із зали. Вибігає в кулуари.

— Я хотів підійти до Литвина, сказати, щоб фотографів звідти поприбирали, — говорить журналістам. — Жарти жартами, але ж це пластмасова бленда. А ще ж є важкі об'єктиви. У мене немає претензій, бо нікого не пошкодили. Нікого в асфальт закатувати не будуть. Оробець мені казала, що такі випадки часто бувають в європейських парламентах.

У сесійній залі депутати розглядають законопроект про доступне житло уряду Тимошенко. Ним передбачається, що помешкання надаватимуть тим, хто має менш як чотири мінімальні зарплати у своєму регіоні. До трибуни виходить член комітету з будівництва та місцевого самоврядування "регіонал" 52-річний Сергій Майборода.

— Вже є державна цільова програма будівництва доступного житла, — зачитує з аркуша. — За два роки таке житло отримали 1350 сімей. У бюджеті на цей рік на будівництво доступного житла передбачено 200 мільйонів гривень. Комітет рекомендує зняти законопроект із розгляду через втрату актуальності.

Депутати лише з другої спроби знімають з розгляду цей законопроект. "За" — 238.

У цей час до ятки із книжками на першому поверсі підходить "бютівець" 47-річний Юрій Прокопчук. Тут біля стелажа стоїть його колега по фракції Валерій Крайній, 63 роки.

— "Бютівці" дружать із книжкою, — усміхається Прокопчук.

— Я тут учора придбав томік Радзинського (російський письменник, драматург. — "ГПУ"), — відказує Крайній і відходить убік.

Прокопчук розглядає розкладку. Там в ряд лежать Біблія, "Большая книга афоризмов", "Слова, изменившие мир", "Большой атлас мира", Петро Шелест "Справжній суд історії ще попереду", Кондоліза Райс "Незвичайні звичайні люди", декілька томів "Истории Европы".

— У мене є ціла колекція народної мудрості, — Прокопчук бере товсту книжку "Жемчужины духовной мудрости", Москва, 2011 рік. Гортає. — Такої точно немає. Тут підбірка виразів святих, яких ми маємо дотримуватися. Наприклад, преподобний Ісаак Сирін говорив: "Любовь есть вместилище духовного, и водворяется в чистоте души". Йдеться про любов до ближнього.

Простягає продавщиці 200 грн. Та дає решту — 60. Кладе книжку у жовтий пакет і віддає Прокопчуку. Той повертається у кулуари.

Неподалік у кулуарах опозиціонери обговорюють заяву "регіонала" Володимира Ландіка, що виплати знецінених заощаджень радянського Ощадбанку можуть подвоїти і дати по 2 тис. грн.

— Було б справедливо, щоб так виплатили, — каже "бютівець" Андрій Павловський, 46 років. — "Вітіна тисяча" — це не Юліна 2008 року. Бо за останні два роки вдвічі зросли ціни на товари та комунальні послуги. Але офіційно Янукович дав доручення на тисячу. Направив його не в Мінфін, а в Нацбанк. Це натяк, що включать друкарський станок.

— А я вніс поправку до закону про повернення заощаджень, який ухвалений 1996 року, — розповідає "нунсівець" 43-річний В'ячеслав Кириленко. — Вона говорить, що не тільки український бюджет повинен повертати кошти. Уряд зобов'язаний почати переговори з Росією про повернення заощаджень нашим громадянам, що були акумульовані на рахунках російського Ощадбанку. У нас за 15 років повернули тільки 8 відсотків коштів, враховуючи гігантські виплати 2008 року. Якщо такими темпами продовжуватимуть, то нам на це знадобиться сотні років.

Зараз ви читаєте новину «"Нам дали натяк, що включать друкарський станок"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі