пʼятниця, 23 серпня 2019 00:35

Найбільше депутатів буде у бюджетному і фінансовому комітетах

Партія "Слуга народу" матиме 60% місць у кожному комітеті парламенту. Проект рішення підготовчої депутатської групи опублікувала у "Фейсбуку" новообраний нардеп від "Європейської солідарності", віце-прем'єр-міністр із європейської та євроатлантичної інтеграції 47-річна Іванна Климпуш-Цинцадзе.

У Верховній Раді дев'ятого скликання готуватимуть законопроекти на розгляд 23 комітети. По 4–19 місць у кожному дістанеться "Слузі народу", "Опозиційній платформі — За життя" — від одного до трьох, "Батьківщині", "Європейській солідарності" і "Голосу" — по одному-два. Останні не матимуть своїх представників у шести комітетах. Квоти розподіляють пропорційно до чисельності фракцій. Заяви на включення депутатів у комітети подають партії, які пройшли до парламенту.

Найбільше депутатів — по 31 — планують у чотирьох комітетах. Із питань бюджету, а також — фінансів, податкової та митної політики. З організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку. З аграрної та земельної політики. До порівняння, у комітеті соціальної політики та захисту прав ветеранів — 10 парламентарів.

Затвердити комітети Верховна Рада має на першому засіданні 29 серпня.

"Керівництво монобільшості вирішило, що в комітеті з євроінтеграції має бути не більш як семеро людей, — пише Климпуш-Цинцадзе. — Водночас у комітеті, що опікуватиметься цифровою трансформацією — 20. Євроінтеграція — це не "міжнародні вояжі" й урочисті фото з керівниками ЄС. Це марудна робота у всіх сферах життя країни — від транспорту, митниці й енергетики до захисту авторських прав і зміни трудового законодавства. Від профільного комітету залежить, як швидко й наскільки якісно Рада розглядатиме євроінтеграційні законопроекти".

— "Слуга народу" має більшість у парламенті (254 мандати з 424. — ГПУ), — говорить політолог Володимир Фесенко, 60 років. — Розподіляє депутатів по комітетах так, щоб мати перевагу. Так само в минулому скликанні діяли "БПП" з "Народним фронтом". Це традиційна поведінка. Просто раніше була коаліційна більшість, а зараз монопартійна.

— Є комітети, в які традиційно не хочуть іти — з освіти, культури (підготовча депутатська група вирішила зменшити кількість комітетів із 27 до 23. Зокрема, не буде комітету з питань культури та духовності. — ГПУ). Серед депутатів мало фахівців. Там особливо не заробиш, не розгуляєшся. А ось бюджетний і податковий дають багато можливостей впливу, тому найпопулярніші.

"Слуги народу" оточили трибуну ВР

Фракція "Слуга народу" займатиме більшу половину зали Верховної Ради. 254 нар­депи цієї політсили сидітимуть біля трибуни, президії, ложі уряду та гостьової. Інші фракції та позафракційні депутати отримали місця в глибині зали. Таке розміщення партії більшості може перешкоджати блокуванню трибун представниками інших фракцій. Місця узгодили на робочій депутатській підгрупі. Перше засідання Верховна Рада 9-го скликання проведе 29 серпня

Зараз ви читаєте новину «Найбільше депутатів буде у бюджетному і фінансовому комітетах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі