вівторок, 21 листопада 2017 07:15

Починає працювати Державне бюро розслідувань

Із 20 листопада в Україні є ще один правоохоронний орган — Державне бюро розслідувань. Відповідний закон Верховна Рада ухвалила два роки тому.

Бюро може розслідувати справи щодо нинішніх і колишніх президентів, прем'єра і членів Кабміну, голови Верховної Ради, народних депутатів, членів Центральної виборчої комісії, директора Національного антикорупційного бюро, генпрокурора, глави Нацбанку, секретаря Ради нацбезпеки й оборони, суддів, правоохоронців і топ-чиновників. Відомству підслідні зловживання службовим становищем, службове підроблення, перевищення повноважень, службова недбалість. Також корупційні справи — крім тих, з якими працює НАБУ. До ДБР перейдуть функції досудового слідства від Генпрокуратури.

У Львові, Хмельницькому, Миколаєві, Маріуполі, Полтаві, Краматорську й Києві створять територіальні управління. Штат розрахований на 1500 працівників. Зарплата слідчого становитиме майже 30 тис. грн.

Апарат Державного бюро розслідувань на 51% повинен складатися з осіб, які не працювали в правоохоронних органах протягом останнього року.

У конкурсній комісії з відбору керівників бюро були фахівці, рекомендовані урядом, парламентом і президентом. 16 листопада з 19 претендентів головою ДБР обрали Романа Трубу. Він очолює юридичну компанію. До цього 20 років працював у прокуратурі. Першим заступником стала Ольга Варченко, яка нині очолює одне з управлінь у генпрокуратурі. Заступником — Олександр Буряк зі столичної прокуратури.

— ДБР у повну потугу запрацює наприкінці наступного року. Всі кандидати пройшли через детектори брехні, співбесіди, тести й інші процедури. Закон передбачає це для всіх працівників, — каже генпрокурор 52-річний Юрій Луценко.

— Зробити бюро на 100 відсотків незалежним органом було неможливо. По факту зараз це — прокуратура номер два. З тими самими кадрами, повноваженнями й функціями, — говорить 26-річний Роман Кулик, співзасновник освітнього проекту "Експертний корпус".

— Очевидно, що керівництво ДБР обирали за рахунок домовленостей і компромісів. Громадянське суспільство втратило важелі впливу на цю ситуацію. Тепер треба чекати запуску роботи відомства. Потім, можливо, вимагати переобрання керівництва.

Від ДБР не варто очікувати нічого в найближчі півтора-два роки, крім заполітизованих справ.

Не вірю в ефективність цього органу. Двоє заступників Романа Труби — старорежимні прокурори з величезним досвідом роботи. За кожним тягнеться певний слід. Наївно сподіватися, що вони почнуть розслідування проти генерального прокурора, в системі якого працювали ще вчора.

ДБР має братися за посадовців середньої ланки. А потім — за першу лігу. Це займе років три. Так було в Румунії.

Головна загроза, що бюро зроблять ручним органом, який допомагатиме владним партіям боротися з противниками і між собою.

Зараз ви читаєте новину «Починає працювати Державне бюро розслідувань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі