четвер, 23 грудня 2010 03:30

На гривнях може з'явитися підпис Сергія Арбузова

У вівторок президент Віктор Янукович направив до парламенту два подання. Перше — про відставку голови Національного банку 71-річного Володимира Стельмаха. Друге — про призначення на цю посаду Сергія Арбузова. Йому 34 роки, з вересня 2010-го працює першим заступником Стельмаха.

— Уся зміна посадовців в Україні відбувається на користь вихідців із Донецької області. А попередніх керівників заміняють люди, наближені до донецьких фінансово-промислових груп. Це два принципи нової влади, — коментує економіст Володимир Лановий, 58 років.

— Постаті Стельмаха й Арбузова годі порівнювати. Нова людина пропрацювала в Нацбанку кілька місяців. До того була в комерційному "Укрексімбанку". А керування національною банківською системою — це макроекономіка, а не комерційна банківська діяльність. Такі переходи з комерційних фінустанов спотворюють керування грошовими потоками. Адже вони дивляться на цю справу з точки зору прибутку. Тоді як державна грошова політика не передбачає прибуткових операцій.

Нацбанк за керівництва Володимира Стельмаха запам'ятається людям струсами і втратами десятків мільярдів гривень. Видатки будь-яких банків або підприємств там вирішували за рахунок громадян — у НБУ це стало законом. І якщо далі там не буде порядку, люди втратять іще більше. Адже позиція комерційних банків — це високі відсоткові ставки, на яких можливі величезні "навари". Тому й люди, наближені до цих структур, стають мільярдерами. Через це кандидатура нового голови Нацбанку викликає певне упередження.

Зміна на керівному містку Нацбанку вплине на курс гривні. Усе залежить від того, з чим приходить нове керівництво, які в нього завдання. Може змінитися все — й відсоткові ставки, й потоки кредитів, і фінансування дефіциту, і валютний курс.

Нацбанк очолювали:

Володимир Матвієнко 6 червня 1991 — 24 березня 1992

Вадим Гетьман 24 березня 1992 — 18 грудня 1992

Віктор Ющенко 26 січня 1993 — 11 січня 2000

Володимир Стельмах 21 січня 2000 — 17 грудня 2002

Сергій Тігіпко 17 грудня 2002 — 16 грудня 2004

Володимир Стельмах із 16 грудня 2004-го

Володимир Стельмах народився 18 січня 1939 року в селищі Олександрівка Великописарівського району Сумської області. Кар'єру банкіра почав 1962-го кредитним інспектором у Ромнах. Герой України, нагороджений орденами князя Ярослава Мудрого II–V ступенів.

Сергій Арбузов народився 24 березня 1976 року в Донецьку в родині банкірів. Мати Валентина Арбузова останні три місяці працює головою правління Всеукраїнського банку розвитку. До травня 2010-го понад шість років очолював "Український Бізнес Банк" у Донецьку. Першим заступником голови НБУ став 1 вересня. 2005-го висувався в кандидати Донецької облради від партії "Народний союз "Наша Україна" під шостим номером.

Зараз ви читаєте новину «На гривнях може з'явитися підпис Сергія Арбузова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі