четвер, 17 грудня 2020 07:30

"Можете запросити Ілона Маска, запускати ракети. Але до вас прийде прокуратура й бізнес відіжмуть"

Автор: УНІАН
  Прем’єр-міністр Денис Шмигаль вітається з народними депутатами в сесійній залі Верховної Ради 15 грудня. Приїхав на засідання з міністром фінансів Сергієм Марченком. Представляли проєкт державного бюджету до другого читання. Парламентарії підтримали документ
Прем’єр-міністр Денис Шмигаль вітається з народними депутатами в сесійній залі Верховної Ради 15 грудня. Приїхав на засідання з міністром фінансів Сергієм Марченком. Представляли проєкт державного бюджету до другого читання. Парламентарії підтримали документ

— У Міністерстві фінансів немає друкарського верстата для грошей. Ми хотіли би підвищити в рази зарплати і медикам, і освітянам, і воїнам, які тримають оборону країни. Але повинні виходити з реальних можливостей економіки, — каже міністр фінансів 39-річний Сергій Марченко у Верховній Раді 15 грудня.

Парламент за 52 хв. ухвалює державний бюджет на 2021 рік. "За" — 289 голосів. Підтримують фракції "Слуга народу", "Батьківщина", групи "Партія "За майбутнє" і "Довіра".

Доходи запланували в розмірі 1,092 трлн грн, видатки — 1,347 трлн грн. Дефіцит — 246,6 млрд грн.

На соціальну сферу, зокрема пенсії та субсидії, виділять 312,4 млрд. На безпеку й оборону — 267 млрд, із яких 117,5 млрд — Міністерству оборони. На освіту — 169,6 млрд, медицину — 162,7млрд, "Велике будівництво" — проєкт розбудови інфраструктури, що ініціював президент Володимир Зеленський — 89 млрд.

Мінімальна зарплата із 1 січня наступного року запланована в розмірі 6 тис. грн, із грудня — 6,5 тис. грн. Зарплати лікарям підвищать на 30%, учителям — на 26%. Середній курс гривні до долара прогнозують на рівні 29,1.

На погашення й обслуговування держборгу витратять 627 млрд грн.

При підготовці бюджету до другого читання від народних депутатів надійшло майже 2,5 тис. правок.

Щоб розвивалася економіка, держава має зменшити податки. Аби в бізнесу було більше стимулів. Левова частка бюджету — пенсії, соціальна допомога. Він розрахований на оптимістичному сценарії. Але він може відбутися, а може й ні. Немає певності, що бюджет наповнюватиметься такими темпами, як очікують, — каже економіст 42-річний Дмитро Боярчук.

— Підвищенням мінімалки збільшують доходи від єдиного соціального внеску. Підприємці платитимуть більше податків. Але не можемо впевнено говорити про зростання добробуту в переважної більшості українців.

У вівторок було вражаюче розміщення облігацій на внутрішньому ринку (15 грудня Мінфін залучив 51,39 млрд грн коштів на аукціонах облігацій внутрішньої державної позики. Назвали це рекордом. — ГПУ). Тому з видатками, які потрібно обов'язково профінансувати, — скоріше за все влада впорається.

З Євросоюзом вдалося домовитися. Вони дали гроші, щоб не створювати серйознішої кризи. Але підтвердження від Міжнародного валютного фонду немає (цьогоріч МВФ затвердив програму кредитування для України — $5 млрд на 18 місяців. У червні перерахував перший транш — $2,1 млрд. — ГПУ). Зараз критична ситуація мине й уряд не напружуватиметься, щоб виконувати умови МВФ. Але покривати дефіцит наступного року стане ще складніше. Єдиний шанс — якщо економіка супершвидко ростиме. Інакше профінансувати 5 відсотків ВВП дефіциту важко.

Цього року світова економіка падає. Всі очікують на її зростання наступного. Але ковід накриває хвилями. В Україні оголосили карантин у січні, західні країни теж запроваджують знову.

Земельна реформа — довгограюча тема. Ринок землі одразу не забуяє. Той, хто продає, скаже: хочете тисячу доларів за гектар, а я хочу за три. Реформа — це ріст інвестицій протягом 5–10 років. 2021-го буму не буде. Зокрема й через події з Конституційним судом (27 жовтня КСУ скасував кримінальну відповідальність за недостовірну інформацію в деклараціях. Призупинив повноваження НАЗК із перевірки декларацій. У грудні Рада їх поновила. — ГПУ).

Приходу інвестицій сприятиме приватизація, зміна судової системи. Те, чого влада не робить. Іде повний відкат по антикорупційній реформі. Інвестори не люблять, коли все спочатку рухається вперед, а потім назад. Їм подобається, коли стабільно та зрозуміло. Економічна реформа лежить у площині судової. Можете запросити Ілона Маска, побудувати космодром і запускати ракети, але до вас прийде прокуратура й бізнес відіжмуть.

Витрати держави важко скоротити. Усі галузі недофінансовані. Потрібно змінювати структурний підхід, реформувати пенсійну систему.

Перше півріччя 2021-го буде складне. А потім усе почне рости. Українці пережили цьогорічну кризу спокійно. Страждали тільки малі підприємці, коли закривали кафе, ресторани. Наступного року буде краще, але масштабного росту в доходах громадян очікувати не варто. Курс гривні щодо долара коливатиметься на рівні 28.

Зараз ви читаєте новину «"Можете запросити Ілона Маска, запускати ракети. Але до вас прийде прокуратура й бізнес відіжмуть"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі