вівторок, 19 липня 2011 07:15

"Може, спілкування з дітьми і природою пом'якшать президента"

Автор: фото: Ростислав МИСЮКЕВИЧ
  15 липня під стінами Адміністрації президента мітингують члени Федерації профспілок.  Повз них проходить продавець сонцезахисних окулярів
15 липня під стінами Адміністрації президента мітингують члени Федерації профспілок. Повз них проходить продавець сонцезахисних окулярів

— Наші люди звикли думати, що бояри погані, а цар хороший, — виступає на мітингу біля Адміністрації президента голова Профспілки таксистів 42-річний Василь Попик. — Насправді цар про все дізнається перший. У нього ще залишився шанс дослухатися до народу і накласти вето на Пенсійну реформу. Ми не просимо, ми вимагаємо цього!

Мітинг організувала Федерація профспілок. Зібралися кількасот людей. Вимагають у президента зупинити пенсійну реформу. Тримають транспаранти "Ми за право народу на достойне життя", "Ні звуженню прав пенсіонерів", "Проти здирницької пенсійної реформи".

— Ця реформа — найнебезпечніша серед інших, бо вона охоплює всі верстви населення, від молоді до пенсіонерів, — додає 65-річний Микола Кувалдін, інспектор праці профспілки "Машметал". — Не буде заміни кадрів — пенсіонери продовжуватимуть працювати, а для молоді вакансій не буде. Спочатку мали прийняти закон про трудову зайнятість, вивести зарплати з тіні. Ми станемо ще бідніші.

На сцені виступають лідери профспілок. Натовп вимагає від президента ветувати реформу:

— Ве-то! Ве-то!

З Адміністрації до мітингувальників іде працівник управління з питань звернень громадян Костянтин Кокарєв. Йому передають вимоги Федерації накласти вето на реформу. Кокарєв проглядає аркуші, киває і повертається до Адміністрації.

За годину мітинг закінчується.

— Ми сюди приїхали з Чернігівської області — нас делегував профсоюз, — каже жінка, яка відмовляється назватися. — На півдорозі водієві автобуса хтось зателефонував, і він нам сказав, що перегрівся мотор. До Києва ми добиралися на маршрутках. Сподіваємося, президент добре відпочине і зустрінеться з усіма родичами (глава держави нині у відпустці в Криму. — "ГПУ"). Може, спілкування з дітьми і природою пом'якшить його, і він прийме рішення на користь народу.

 

"Немає відчуття, що греблю ось-ось прорве"

Результатів від акції Федерації профспілок не буде, вважає політолог 33-річний Михайло Басараб:

— Це — показове шоу. Призвести до реальних наслідків ця акція не може, адже Федерацію очолює депутат від Партії регіонів Василь Хара. Щоб "регіонал" вдавався до серйозних акцій протесту, спрямованих проти президента чи прем'єр-міністра — це нонсенс.

Ті, хто мають бажання протистояти режиму, не мають достатньо сил і запасу ресурсів. Ідеться не лише про гроші, а й про підтримку суспільства. Рівень невдоволення зростає, але суспільство ще не відчуває коридорів вивільнення свого опозиційного потенціалу, він поки ще акумулюється. Відчуття, що ось-ось, восени, оцю опозиційну греблю прорве, у мене немає.

 

Зараз ви читаєте новину «"Може, спілкування з дітьми і природою пом'якшать президента"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі