вівторок, 03 січня 2006 16:45

Мороз не послухався Мельниченка

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко сидить поруч з сином колишнього голови СБУ Андрієм Деркачем
Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко сидить поруч з сином колишнього голови СБУ Андрієм Деркачем

"Миколо, перестань! Так же не робиться", — закликав лідер соціалістів Олександр Мороз, 61 рік, колишнього майора охорони Леоніда Кучми.

На XII з"їзді СПУ Микола Мельниченко, 39 років, просив унести до виборчого списку Олександра Єльяшкевича та викреслити народного депутата Андрія Деркача.

— Я як дзеркало української політики стверджую, що це — гідна людина, яка пройшла тяжкий шлях політичних переслідувань з боку режиму Кучми, — характеризував Єльяшкевича Мельниченко.

Щодо Андрія Деркача, 38 років, він був іншої думки:

— У банду Кучми входили Литвин, Деркач, Кравченко, Азаров, Волков. Я розумію, що син за батька не відповідає, але переконаний, що у такій моральній партії цього прізвища не повинно бути.

Деркач вичавлює Кучму з себе по краплині

Екс-майор сказав, що відмовився від свого місця у списку Соцпартії. Пояснив це тим, що не зможе дивитися виборцям у вічі, сидячи в одній залі з Деркачем, Литвином та іншими фігурантами "касетного скандалу".

— Сьогодні я сиджу в першому ряду на п"ятому місці, а поряд зі мною Андрій Деркач. І це для мене принципово. Він зробив свій вибір. І якщо ми не сталіністи, то не повинні в нього тикати, — вступився за свого нового однопартійця міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, 41 рік.

Він неодноразово звертався до Мельниченка. Той стояв поряд, але жодного разу на міністра так і не подивився.

— Кожна людина має право на переродження. Деркач вичавлює Кучму з себе по краплині.

Мельниченко вже зібрався йти. Але тут саме прозвучало про Деркача, який "вичавлює із себе по краплині". І екс-майор знову вийшов на сцену. Однак слова йому не надали. Він розгублено постояв, подивився у заповнений ущерть зал, кивнув двом своїм охоронцям і таки пішов геть.

Мороз зачитав список 450 кандидатів до парламенту від СПУ. Після першої сотні нерідко лунали прізвища безробітних, пенсіонерів, охоронців і навіть домогосподарок. А до першої п"ятірки ввійшли сам Олександр Мороз, голова фонду Держмайна Валентина Семенюк, 48 років, міністр освіти Станіслав Ніколаєнко, 49 років, головний редактор газети "Сільські вісті" Іван Сподаренко, 74 роки, та голова Партії воїнів-афганців "Свіча" Сергій Червонописький, 48 років.

Слово надали Юрієві Луценку. Його до списку не включили. Так вирішили президент Ющенко і сам Луценко. Мовляв, силові міністри не повинні брати участі у виборах.

Коли висуванці Соцпартії прийдуть до уряду, їх там чекатиме їхній вірний член

— Чому бандити не у тюрмах? Тому, що екс-генпрокурор Святослав Піскун у виборчих списках Партії регіонів поряд з іншими фігурантами резонансних кримінальних справ, — почав свій виступ головний міліціонер країни. — Президент вирішив, що міністри-силовики балотуватися у народні депутати не можуть. У мене виникає питання: чому "вору в законі" балотуватися можна, а людині закону — ні.

— Коли висуванці Соцпартії прийдуть до уряду, їх там чекатиме їхній вірний член, — сказав Луценко про себе.

На цих словах народний депутат Микола Рудьковський, який сидів у першому ряду, схопився за голову.

— Як міністр я призупинив своє членство в СПУ, але не вийшов із партії. Мій партквиток знаходиться у сейфі, але я не звик ховати свої переконання під подушкою. Тому на посаді міністра я керувався принципами, за якими вступав до партії, — Луценко прозвітував перед однопартійцями про успіхи української міліції.

Андрій Деркач вступив до парламентської фракції СПУ 15 грудня. А соціалістом став за кілька днів до того. У виборчому списку він посів дев"яте місце.

Зараз ви читаєте новину «Мороз не послухався Мельниченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі