середа, 26 травня 2010 07:15

Місцеві вибори можуть відбутися в жовтні

Президент 59-річний Віктор Янукович хоче, аби місцеві вибори відбулися восени. Консультації з цього приводу почне вже цього тижня:

— Конституція вимагає провести вибори в цьому році. Відкладати їх далі — це означає порушувати Конституцію. Практично всі політичні сили висловилися за те, що виборче законодавство необхідно змінювати. Тому нам треба домовлятися зараз, щоб відповідні законопроекти були відпрацьовані, узгоджені між політичними силами, розглянуті і прийняті в парламенті. Я вважаю, що на селищному рівні треба проводити мажоритарні вибори, щоб люди своїх депутатів знали, щоб вони були закріплені за територіями.

Натомість у Блоці Литвина наполягають на проведенні місцевих виборів навесні.

— Потрібно упорядкувати всю систему місцевих виборів. Вони повинні відбутися таким чином: прийняті зміни до Конституції, згідно з якими місцеві вибори проходили б в один день. Вони мають бути раз на п"ять років. Ми вже для цього багато зробили — прийняли законопроект, який вносить відповідні зміни до Конституції. Зараз ми чекаємо рішення Конституційного суду, який має визначити, що це не суперечить правам людини. Після нього ми можемо прийняти рішення на наступній сесії — у вересні. На виборчу кампанію дається три місяці. Тому в жовтні вибори технологічно відбутися не можуть, — пояснює "литвинівець" Олег Зарубінський, 46 років.

"Регіонал" 67-річний Олександр Стоян говорить, що вибори не можна проводити навесні, тому що буде штучно продовжений термін повноважень депутатів міських і селищних рад, який уже закінчився:

На виборчу кампанію дається три місяці

— І друге — провели вибори й одразу починаємо готувати вибори до Верховної Ради. А так у жовтні обрали місцеві органи і вони вже працюють. І готуємося до наступних виборів 2012 року. Тобто розведемо вибори в часі.

"Нунсівець" 52-річний Юрій Кармазін припускає, що місцеві вибори можна провести не раніше листопада:

— У жовтні це не є можливим, з огляду на те, що мають бути внесені зміни до Конституції, потім на підставі цих змін має бути прийнятий закон, далі рішення про вибори, і потім 60 діб для проведення виборів. Тобто листопад найраніше, коли можна провести вибори. А доцільніше — очевидно, навесні.

Комуніст Петро Цибенко, 60 років, упевнений, що Україна фінансово не готова до проведення виборів 2010-го. Каже, що їх треба проводити наступного року:

— Тому що в державному бюджеті не передбачені відповідні кошти.

Зараз ви читаєте новину «Місцеві вибори можуть відбутися в жовтні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі