вівторок, 11 жовтня 2011 00:15

Луценко годину чекав у клітці на початок процесу

У справі екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка відмовився від попередніх свідчень ключовий свідок — колишній заступник керівника апарату Міністерства внутрішніх справ 63-річний Валерій Мельник. Він, за версією прокуратури, передав підлеглим вказівку Луценка призначити свого водія на посаду оперуповноваженого департаменту розвідувально-пошукової діяльності. Мельник став дев'ятим свідком, який відмовився свідчити проти Луценка.

1,5 год. Мельник ходив коридором суду й прислухався, що говорять у залі. Коли його запросили всередину, сперся на трибуну й так простояв усі 3 год. свідчень.

— Я нічого не можу розповісти по суті справи, — каже.

Суддя Сергій Вовк дає йому на ознайомлення протокол допиту. Мельник 15 хв. читає й говорить:

— Прокуратура перекрутила мої слова. Під час допитів я був хворий, мені тільки зробили операцію, підозрювали онкологію. Я просив перенести допит, але мене ніхто не слухав. З дев'яти утра до дев'яти вечора тримати хвору людину в прокуратурі — це знущання. Я казав, що мені треба уколи брати, пов'язку міняти. Не отпускали. Тоді я, пробачте, штани знімав та показував, що бинти в крові. За мною в туалет ходили, коли я міняв пов'язку.

У залі стихають розмови. Луценко червоніє й не зводить із Мельника очей. Підпирає голову руками. Адвокат Ігор Фомін усміхається, а прокурор Євген Зінченко кидає на стіл стос паперів.

— А потом — допит, — продовжує свідок. — Коли підписував, я старався читати уважно. Але в очах були метелики. Дочитався до того, що перекреслив протокол першого допиту й пішов. За мною бігли до першого поверху, щоби підписав. Я був весь у крові, й син повіз мене в лікарню.

Валерій Мельник каже, що не отримував від Луценка вказівки щодо водія.

— За два дні до суду мені були два телефонні дзвінки з незнайомих номерів. Просили підтвердити те, що говорив на досудовому слідстві, — продовжує.

— Хто вам дзвонив? — питає один із адвокатів.

— Не пам'ятаю, чи Сергій Олександрович, чи Олександр Сергійович, — відповідає свідок. Сергій Олександрович Деркач — один зі слідчих прокуратури.

У понеділок 46-річного Юрія Луценка привезли на суд між сьомою і восьмою ранку. На початок процесу він годину чекав у клітці.

— Привіт, ну як ти? — питає дружина підсудного 46-річна Ірина Луценко.

— Усе нормально, — відповідає Юрій Віталійович. Він зачесаний на правий бік та поголений. Під світлу сорочку вдягнув футболку — в залі холодно.

Адвокат просить суддю випустити екс-міністра на підписку. Мовляв, підстав тримати його в камері немає.

— Усе, що вони написали в цій макулатурі на тисячу сторінок під назвою "обвинувальний висновок", не підтвердив жоден свідок обвинувачення, — обґрунтовує клопотання Юрій Луценко. — Наші "дятли", прокурори, деякі прізвища написали двічі. Вони не додумалися, що слово "Мельник" двічі — це один і той самий свідок.

Його слова заглушає дирчання дриля. Поверхом вище йде ремонт.

— Можна з цим щось зробити? — питає у судді адвокат Ігор Фомін, 52 роки.

— Ні, ми не уповноважені, — всміхається той.

Після години наради троє суддів відмовляють у звільненні Луценка. Чергове засідання призначають на вівторок.

Зараз ви читаєте новину «Луценко годину чекав у клітці на початок процесу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі