пʼятниця, 26 квітня 2013 07:00

Луценко їде лікуватися до Польщі

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко місяць лежатиме у польській центральній клініці МВС. На запрошення польського президента Броніслава Коморовського вилетів туди 25 квітня
Екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко місяць лежатиме у польській центральній клініці МВС. На запрошення польського президента Броніслава Коморовського вилетів туди 25 квітня

— Маю дещо дистанціюватися від активної діяльності, що, по суті, є постійним стресом. Тому в четвер відлітаю закордон, — розповідає екс-міністр внутрішніх справ 48-річний Юрій Луценко, якого 7 квітня звільнили з ув'язнення. — Отримав запрошення уряду Польщі — тому їду до Варшави. Все інше визначать лікарі. Беру з собою книжки, ноутбук і паспорт.

Юрій Віталійович хворіє на виразку й гепатит. Також має проблеми зі слухом. Можливо, у Варшаві йому зроблять операцію на вусі — встановлять вушний протез, уточнює дружина Ірина Луценко.

Колишній міністр просидів у тюрмі 832 дні. Помилуваний указом президента Віктора Януковича. Відповідно до закону нині Луценко перебуває на обліку в кримінально-виконавчій інспекції. Щоб виїхати закордон, мусив отримати дозвіл Державної пенітенціарної служби.

Луценко планує пробути в Варшаві близько місяця. Лежатиме у центральній клініці МВС Польщі. Навідуватися до хворого можна раз на день і бути з ним годину, зазначено в розкладі закладу.

Можливо, після Польщі екс-міністр поїде до Австрії — лікувати внутрішні органи, виразку, гепатит. Підозрюють, гепатитом заразився під час ув'язнення.

— В Австрії є знайомі медики, які лікували мого сина, — розказує Юрій Віталійович. — Вони запропонували допомогу. Але це попередньо. Можливо, на подальше лікування залишуся в Польщі.

Влітку 2008-го в Олександра, старшого сина Луценка, виявили рак щитовидної залози. На тримісячне лікування до австрійської клініки його возила мати.

Юрія Віталійовича цього року оперували двічі. Видаляли поліпи з кишківника. Обидві операції провели в київській приватній клініці "Оберіг". За два роки ув'язнення в екс-міністра також виявили захворювання серця, цукровий діабет та цироз печінки.

Раніше Ірина Луценко розповідала, що допомогу в лікуванні чоловіка запропонував президент Польщі Броніслав Коморовський. Він зателефонував їй на мобілку в день звільнення Луценка з-за ґрат.

Чому політики лікуються за кордоном?

Геннадій Москаль, 62 роки,

нардеп від "Батьківщини":

— Луценко подивився на рівень нашої медицини в місцях позбавлення волі. І я теж українській медицині не довіряю. 22 роки тому мені поставили діагноз рак четвертого ступеня. Сказали дружині готуватися до похорону. Але я не помер. А за 20 років у Будапешті мене оглянули й виявилося, що ніякого раку не було. Я всього лиш пережив рідкісну хворобу легенів.

Вдруге мене лікували під гіпертонії. Кожен спеціаліст призначав інші ліки. В результаті я мало не помер від інсульту. В Угорщині пальцем покрутили біля скроні, коли побачили, що я пив. Кажуть, то не ліки навіть, а крейда якась, вітаміни.

Краще померти патріотом України чи вилікуватися за кордоном?

Тетяна Бахтєєва, 59 років, депутат-"регіонал", голова парламентського комітету з питань охорони здоров'я:

— Сьогодні медицина в Україні на достойному рівні. У нас є напрацювання, що навіть Європі ще невідомі. Наприклад, Інститут травматології та ортопедії в Донецьку використовує унікальні методики, пов'язані зі специфічними травмами шахтарів та металургів. Є хороший Інститут отоларингології імені Коломійченка Академії медичних наук. В Україні операції на вусі роблять без проблем.

Валерій Баранов, 55 років, екс-нардеп "литвинівець":

— Мене оперували в Ізраїлі. О п'ятій вечора — операція, о дев'ятій ранку наступного дня викликали таксі й сказали: "Ти вільний". У нас би тиждень тримали. В Україні безперспективна система медичного забезпечення. Експеримент із безкоштовною медициною, що впроваджував Союз, зазнав краху. Де безкоштовно — завжди погано. Нема ні обладнання, ні препаратів. У всьому світі є обов'язкове медичне страхування. Але наш народ не хоче реформ.

Немає в Україні і хороших спеціалістів. Якщо лікар отримує 2 тисячі гривень, чи буде він тут працювати? Майже всі кращі виїжджають.

Зараз ви читаєте новину «Луценко їде лікуватися до Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі