четвер, 23 лютого 2012 06:45

Лідеру афганців радять виїхати з України

Автор: фото з сайта www.unian.net
  Олександр Ковальов: ”Ми використали старий воїнський жест - якщо солдати не поважають командира, повертаються до нього спиною”
Олександр Ковальов: ”Ми використали старий воїнський жест - якщо солдати не поважають командира, повертаються до нього спиною”

Керівникові громадської організації воїнів-ветеранів "Ніхто крім нас" 44-річному Олександрові Ковальову погрожують. Люди з його організації кілька разів штурмували Верховну Раду. А 15 лютого розвернулися спинами до президента Віктора Януковича, який з іншими чиновниками покладав квіти до пам'ятника воїнам-інтернаціоналістам.

— 20 лютого через мого близького друга передали: "Сашо, у тебе 48 годин, щоб виїхати. Подумай про своє здоров'я, сім'ю". Він сказав, що по найжорсткішій вертикалі дана вказівка за дві доби мене закрити. Порадив, щоб за цей час мене в країні не було. Я запитав: "Що поганого зробив я чи наша організація?". Мені сказали: "Справа не в організації і не в тобі. Ти тут не потрібен. Або в тебе заберуть здоров'я, або зникни".

Було одне попередження?

— Ні. Трохи раніше мене викликали на діалог. Я запропонував зустрітися в людному місці — у кафе. Прийшов чоловік і сказав: "Ви, хлопці, занадто багато шуму наробили. Пропонуємо якось заспокоїтися".

Що могло стати останньою краплею, щоб за вас так взялися?

— Наш вчинок, коли ми спинами розвернулися біля пам'ятника воїнам-інтернаціоналістам. Там же був не лише Янукович, а й віце-прем'єри, міністри. Тобто ми відвернулися від влади, від тієї ситуації, яка зараз відбувається в країні. Ми мовчки, без вигуків, використали старий воїнський жест — якщо солдати не поважають свого командира, повертаються до нього спиною. Так робили за часів давнього Риму. Ми ж не хамили.

На членів організації "Ніхто крім нас" теж тиснуть?

— І ламають, і пресують. У п'ятницю був обшук у нашого донецького керівника Олега Шуляка. Залякували, що це все добром не закінчиться.

Щоб не підставляти партнерів по бізнесу, я ще в листопаді був змушений вийти зі складу співзасновників однієї маленької вугледобувної компанії. Але в п'ятницю в тій компанії все одно тягали директорів, провели обшуки. Усього п'ять. Мені говорили, що з самої верхівки дана команда закрити всі господарюючі структури, якщо її засновники пов'язані з нашою організацією чи підтримують її.

Вашій родині погрожували?

— Слава Богу, у них залишилася хоч якась совість. Ні маму, ні дружину з дітьми не чіпали. А от за мною з 20 вересня слідкують. Постійно навпроти офісу стоять машини, звідки відкрито фотографують. Коли приїжджаю, коли від'їжджаю. Також — хто до нас приходить. Одного разу підходжу до машини біля мого будинку, бачу двох чоловіків, які фотографують. Питаю: "Що ви робите?". А вони: "Просто стоїмо". Я знаю, що мій телефон, дружини, знайомих поставили на прослушку.

Збираєтеся виїжджати за кордон?

— Я залишуся тут зі своїми хлопцями, у своїй організації. Ми й далі виходитимемо на акції протесту. Мої хлопці дзвонять і кажуть: якщо зі мною щось трапиться, вони вийдуть на вулицю.

"Ми виконуємо команду"

У керівника донецької організації "Ніхто крім нас" 45-річного Олега Шуляка минулої п'ятниці провели обшук у квартирі.

— Удома була лише дружина. Під'їхала машина з двома "беркутівцями", слідчим податкової міліції, двома понятими та двома операми, — розповідає Олег Шуляк. — Старший слідчий зачитала постанову про обшук житла на предмет виявлення документів, печаток і грошей вугільної фірми "Донвугілля", проти якої порушено кримінальну справу. Її відкрили десь у жовтні після акцій під Верховною Радою. Я був у тій фірмі одним зі співзасновників. Це вже був не перший обшук. Під час другого мені казали: "Ми вже думали, що з вами не зустрінемося. Вибачте, ми виконуємо команду".

 

Зараз ви читаєте новину «Лідеру афганців радять виїхати з України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

65

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі