пʼятниця, 27 серпня 2021 05:51

"Крим повернеться до складу України"

— У декларації саміту, яка засуджує окупацію Криму, завжди буде рядок для підпису представника Російської Федерації. Скоріш за все, цей підпис отримаємо на останній "Кримській платформі" в Ялті, — говорить президент 43-річний Володимир Зеленський. 23 серпня в столичному виставковому центрі "Парковий" триває установчий саміт "Кримської платформи". На нього приїхали 46 делегацій. Ця ініціатива має об'єднати світ навколо теми окупованого Росією півострова і сприяти його поверненню в Україну.

Саміт починається о 12:00. Під'їзд перекрили. Машини зустрічає кордон Нацгвардії. Захід висвітлюють майже 350 журналістів. Їх із вул. Інститутської перевозять чотирма автобусами з восьмої до дев'ятої ранку. Медійників перевіряють десяток правоохоронців. У перерві водії йдуть у "Макдональдз" на Хрещатику. Охоронці розповідають, що зранку не змогли купити кави — поліцейські перекрили дороги, регулюють рух у центрі міста.

Родини Героїв Небесної сотні піднімають прапор України — на місці, де будують Музей Революції гідності. Співають український гімн. Охоронець і працівник каналу "НАШ" слухають його сидячи.

Перед виставковим центром гостей зустрічає міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, 40 років. У "Парковому" — президент Володимир Зеленський, прем'єр-міністр Денис Шмигаль, 45 років, голова Верховної Ради Дмитро Разумков, 37 років.

Відкриває захід 37-річна Джамала піснею "1944" про насильницьке виселення кримськотатарського народу з його історичної батьківщини.

— Крим не повинен зникнути з порядку денного ще на сім років, — каже Зеленський. — Тому сьогодні маємо зосередитися на вирішенні конкретних проблем — посиленні санкцій, захисті прав людини, подоланні екологічних та економічних наслідків окупації, забезпеченні свободи навігації в Чорному та Азовському морях.

На другий поверх, де проходить зустріч, ЗМІ не пускають. Біля ліфтів чатують охоронці. У пресцентрі журналістам пропонують каву, чай, соки. На одному зі столів — кримськотатарський посуд, квіти. Поряд бутерброди, хамон, ковбаса, салати.

Плакати біля рукомийників пояснюють, як 30 с. мити руки. Українцям пропонують подумки співати приспів пісні "Два ", іноземцям — We are the champions ("Ми чемпіони". — ГПУ).

— Російська Федерація відділила материкову частину України від півострова Крим колючим дротом і блокпостами, — говорить під час виступу Дмитро Разумков. — Але вона не зможе розділити українських громадян, які живуть тут і там. Бо це єдиний народ.

— Крим рано чи пізно повернеться до складу України, — каже президент Латвії 57-річний Ґітанас Науседа.

Президент Польщі 49-річний Анджей Дуда заявляє, що поляки розуміють українців.

— Можете розраховувати на нашу підтримку.

До журналістів на перший поверх спускається народний депутат Ахтем Чийгоз, 56 років:

— Попри тиск ФСБ, окупаційної влади, з нами сьогодні кримськотатарські активісти, члени Меджлісу. Вони приїхали вночі. Їм відверто погрожували.

Росія відмовилася від участі у саміті. "Ми будемо вимушені розглядати участь держав, міжнародних організацій і їхніх представників у "Кримській платформі" як зазіхання на територіальну цілісність Росії, що неминуче позначиться на наших відносинах", заявили у їхньому міністерстві закордонних справ. Напередодні РФ до санкційного списку внесла міністра закордонних справ України Дмитра Кулебу.

— Кримські татари знову опинилися під окупаційним режимом, який за багатьма параметрами навіть гірший за радянський. За ці роки вижили з півострова майже 30 тисяч кримських татар. А завезли — за різними оцінками — від 6 тисяч до півтора мільйона російських громадян, — говорить лідер кримськотатарського народу 77-річний Мустафа Джемілєв.

Коли до ЗМІ збирається вийти президент, у зал приходять з десяток озброєних охоронців.

— Питання Криму не закрито. Крим — це Україна, — каже Володимир Зеленський.

Копію підписаної на саміті декларації віддає ЗМІ.

Іноземні журналісти скаржаться, що останні слова президента не переклали англійською.

— Ні питань, ні перекладу, — підсумовує один із них.

Після виступу президента журналістів запрошують на обід — пасту з овочами, смажену на грилі червону рибу, овочі, салати, тістечка.

За підсумками зустрічі підписують спільну декларацію. Росію визнають окупантом. Саміт тривав 4 год.

Зараз ви читаєте новину «"Крим повернеться до складу України"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі