четвер, 27 квітня 2006 19:31

"Червоного вина вип"ємо і виведемо радіацію"

На Чорнобильську атомну Віктор Ющенко, 52 роки, прибув 26 квітня опівдні. Був у чорному костюмі з червоною краваткою.

— Христос воскрес! — привітався президент.

На подвір"ї АЕС зібралося кілька сотень людей — в основному працівників станції. Зараз вона вже не працює. Але її обслуговують чотири з половиною тисячі робітників. І ще стільки ж підрядних. Енергоблоки мали працювати до 2018-го, але зупинили їх значно раніше.

— Атомна станція зараз, як чайник: його виключили, але він ще якийсь час кипить, — пояснює Олександр, один із робітників.

Каже, що радіації вони не бояться. Щомісяця працівникам роблять заміри — цифри не високі. Найгірше тим, хто працює на самому укритті.

— На день працюють по п"ять-десять хвилин. Зранку приїхав, і через півгодини робочий день закінчився, — розповідає.

За словами Олександра, такі люди отримують $1000 на місяць. Найвища радіація, в яку вони ходять, — 35 тисяч мікрорентген на годину.

— Якщо втрачаєш частину тіла, то у сні бачиш себе, яким ти був, — сильним, вродливим, мужнім, — казав під час промови президент. – Я дивлюся в обличчя Чорнобилю щодня у тисячах ваших звернень.

Ющенко переконував, що Чорнобиль не повинен бути для українців лише чорною зоною. На його думку, там треба завершити проекти зі збереження палива, збудувати новий безпечний саркофаг. А тоді розробити програму розвитку забруднених земель. Президент сказав, що "цей борг робила не українська влада". Але віддавати доводиться їй.

Ющенко підійшов до сорока п"яти нових "Таврій". Біля них вишикувалися майбутні власники — ліквідатори аварії. Кожен простояв у черзі за машиною по 13–14 років. Президент підходив, вручав ключі та документи. Одного з нагороджених попросив завести машину. Від хвилювання дідусь впорався лише разу з п"ятого.

— Хороший новий мотор, — похвалив Ющенко вітчизняного виробника.

За президентом ходив слідом цілий натовп міністрів і місцевих керівників. До цього кореспондент "ГПУ" заміряв тут радіацію. Вона становила більше 300 мікрорентген на годину — це в 15 разів перевищує допустиму норму. Неподалік стояв секретар РНБО Анатолій Кінах, 51 рік. Коли дізнався про перевищену дозу опромінення, то широко усміхнувся.

— Нічого. Зараз червоного вина вип"ємо і виведемо радіацію. А взагалі це трагедія. У японців ядерні елементи розпадалися 20 років. А в нас період розпаду — від 280 до кількох тисяч років. Але нічого, прорвемося, — несподівано завершив Кінах.

За півгодини Ющенко вручив ключі останньому ліквідаторові.

— Чим качаєтеся? — президент торкнувся біцепсу.

— Салом, ковбасою. Чим іще в Україні качаються? — почув у відповідь.

Зараз ви читаєте новину «"Червоного вина вип"ємо і виведемо радіацію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі