вівторок, 23 листопада 2010 07:45

"Конституційний суд перетворився в підрозділ Адміністрації президента"

Автор: фото з сайта www.od.ua
  Віктор Небоженко
Віктор Небоженко

Конституційний суд дав позитивний висновок щодо проведення майбутніх парламентських виборів у жовтні 2012 року, а не 2011-го як того передбачали конституційні зміни. Рішення Конституційного суду було очікуваним, вважає керівник соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко, 57 років. Ще до оголошення вердикту всі знали, яким він буде.

Як оцінюєте рішення Конституційного суду?

— Ідеться про деградацію Конституційного суду. Суд порушив свої повноваження, коли наприкінці вересня скасував чинний Основний Закон і спокійно оновив Конституцію 1996 року в повному об'ємі. Це хибна практика. Такого не повинно бути. Бо немає гарантії, що завтра він ще не відмінить якогось рішення. А при першому весняному сонці скаже, що ми ще раз переглянули рішення і вважаємо, що вибори знову треба перенести.

Чому суд ухвалив таке рішення?

— Конституційний суд у розвинених політичних країнах — це спосіб погодження між елітами, законодавчою, виконавчою владою, громадською думкою. А в нас він перетворився в погано організований підрозділ Адміністрації президента. І ним користуються, як молотком, як цвяхом або відмичкою. Ним загрібають жар.

Яку вигоду мають депутати від проведення виборів 2012 року, не 2011-го?

— У цілому за цей додатковий рік увесь депутатський корпус заробить на мільярд доларів більше. Це вершина депутатського егоїзму. Депутати — це люди, які заробляють не лише своїм розумом, а й статусом. Це бізнесмени, які заробляють за рахунок того, що мають доступ до державних ресурсів, міністерств. Тому вони зацікавлені під час кризи, коли є великий дефіцит ресурсів, залишатися в парламенті. Це єдине місце, де сьогоднішній бізнесмен може зберегти свої гроші.

Якій політичній силі конкретно це вигідно?

— Усім без винятку: і "регіоналам", і "бютівцям", і "литвинівцям", і комуністам. Правда, Яценюк, Тягнибок хотіли би, щоб ці вибори пройшли раніше. Бо їм уже не терпиться зайти в парламент.

Яка вигода президента в парламентських виборах 2012 року?

— Депутати-болтуни вмовляють Януковича, щоб він продовжив їхнє політичне життя. Але якщо брати інтерес президента, то йому вигідні якомога швидші вибори, щоб позбутися теперішніх депутатів, які не на 100 відсотків йому підкорюються.

А який рік виборів вигідний суспільству?

— У людей немає ніякої вигоди. Але в нас є Конституція, за якою ми маємо жити. І виходить, що людей на цьому відкрито обманюють. Депутати просто розводять свій народ: "Ви знаєте, а ми ще рочок поживемо...".

Як це рішення відіб'ється на правовій культурі?

— Погано. Бо якщо завтра Янукович раптом захоче скоротити склад Конституційного суду до однієї людини, то суспільство на це ніяк не відреагує. Бо суд зробив усе можливе для знищення правової культуру в країні.

Зараз ви читаєте новину «"Конституційний суд перетворився в підрозділ Адміністрації президента"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі