четвер, 24 грудня 2020 06:16

"Коломойський не може виступати від імені України"

— Раніше я жив глобальними планами. Коли ми отримали ковід, усі живемо сьогоднішнім днем, — каже президент 42-річний Володимир Зеленський в інтерв'ю американському виданню "Зе Нью-Йорк Таймс".

Розмова відбулася 16 грудня. Наводимо її головні тези.

Про коронавірус:

— Україна втратила позиції у світі та Європі. Не входимо до списку країн, які першими отримують вакцину. Та ми рятуватимемо своїх людей. Боротимемося, щоб наші партнери дали нам вакцини, які пройшли всі випробування, — "Модерна", "Пфайзер", "АстраЗенека".

Про Верховну Раду:

— Є вплив великих фінансових груп на депутатів усіх партій. Нікому не вигідна більшість "Слуги народу". Але за закони голосують. Хоч це набагато складніше, ніж було спочатку.

Про олігархів:

— Якщо вони платять податки й забезпечують робочі місця — в держави з ними прекрасні робочі відносини. Якщо мають політичний вплив, ЗМІ, лобіюють свої інтереси, вони з великих підприємців перетворюються на олігархів. Тоді держава повинна з ними боротися.

Ігор Коломойський не є президентом. І виступати від України, від імені президента, від уряду він не може.

З олігархом Петром Порошенком я не готовий співпрацювати.

Про суди:

— Ми "воюємо" з деякими суддями Конституційного суду, які хочуть зруйнувати антикорупційну структуру в Україні. У них нічого не вийде. Ми все це переформатуємо. Глобальну судову реформу почнемо втілювати з 2021 року.

Про президентські вибори в США:

— Новий президент США Джо Байден знає Україну краще, ніж його попередник. Добре розуміє різницю між Україною та Росією. Це допоможе посилити відносини, додати у процесі врегулювання війни на Донбасі й деокупації наших територій.

Про Крим і Донбас:

— Щоб реінтегрувати Донбас, потрібні сильні компанії і технології, безпека та гроші. Ми не впораємося самі. У цьому ключову роль могли б відіграти Сполучені Штати.

Створюємо "Кримську платформу". У ній прагнемо бачити країни, які будуть гарантами повернення та деокупації півострова.

Я не хотів би, щоб про мир на Донбасі та його умови домовлялися якісь глобальні гравці. Для нас важливо бути за цим столом переговорів. Без нас неможливо домовитися.

Про досягнення:

— Багато грошей, які йшли на інфраструктуру, ми перенаправили на медицину. Лікарі, які борються з коронавірусом, отримують 300 відсотків зар­плати.

Доріг в Україні не було. А інфраструктура — це вітрина. Безліч звинувачень на мою адресу. Мовляв, під час пандемії приділяв багато часу цьому питанню. Зараз люди побачили, що "швидкі" почали добиратися до хворих оперативно.

Потрібна цифровізація. Уже зробили водійські посвідчення, цифровий паспорт. Ми в цьому перші у світі. Усі дотації малий бізнес отримуватиме в електрон­ному вигляді.

Зараз ви читаєте новину «"Коломойський не може виступати від імені України"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі