пʼятниця, 26 липня 2013 07:30

Із бюджетниками розраховуватимуться векселями

Президент Віктор Янукович підписав закон про векселі. Тепер уряд зможе розраховуватися ними з бюджетниками, яким заборгували з 1 січня 2013-го. Термін дії — до п'яти років. Також із допомогою цих документів повертатимуть податок на додану вартість.

— Векселі треба було вводити ще 2010-го. Завдяки цьому економічна ситуація в країні була б краща, — запевняє 52-річний Олександр Пресман, нардеп-"регіонал", голова підкомітету з питань витрат бюджету.

— Підприємства заплатили ПДВ, поставили продукцію за кордон, і держава має повернути їм податок. Адже взяла ці гроші в борг, — пояснює 61-річний Володимир Лановий, екс-міністр економіки. — Вона ж затягує півроку, рік, півтора. А тепер каже: ми вам дамо боргові папери. Але з векселями ви вже нічого не зробите. Доведеться чекати завершення терміну їх дії: тоді або дадуть гроші, або ж — нові векселі. Підприємця перетворюють на банк, який кредитує державу.

Векселі — це спроба того, хто тоне, показати, що він іще на щось спроможний. Так вважає економіст 59-річний Олег Соскін:

— На початку незалежності була так звана бартеризація: підприємства розраховувалися між собою не грошима, а товарами. Це закріплювало відсталість у країні. В умовах ринку капітал повинен обов'язково набувати грошової форми. А векселі — це та сама бартеризація. Вони з'являються там, де покупець не може заплатити грошима. У нашому випадку це держава. Вона показує, що не здатна купувати товари за гроші.

Зараз ви читаєте новину «Із бюджетниками розраховуватимуться векселями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі