вівторок, 13 грудня 2011 06:00

"Інвестиції від іностранців — сплошний Кіпр"

Біля службового входу в Український дім — черга. Усіх, хто хоче потрапити всередину, перевіряють працівники Держохорони. На кожного витрачають по кілька хвилин. Готуються до прибуття президента Віктора Януковича. У п'ятницю тут відбувається Міжнародна інвестиційна конференція за участі іноземних і вітчизняних бізнесменів.

У черзі журналісти та працівники Українського дому. Для технічного персоналу закладу обшук став несподіванкою.

— Не там шукаєте, гранату я пронесла ще вчора! — кричить у натовпі жінка.

Жінку повільно обшукують із ніг до голови. Підводять чорного лабрадора. Собака обнюхує сумку. Зрештою працівницю пропускають.

На центральному вході перевіряють учасників конференції. Багато з них спілкуються англійською. Із 50 людей розсідаються за столи, розставлені колом. Ще з 200 стоять поряд. Стіни, стеля та підлога зали обтягнуті синьою тканиною. Стіл — жовтий. Знизу стіни підсвічують блакитним світлом.

— Пані та панове, президент України Віктор Янукович! — оголошують і повторюють англійською.

Усі підіймаються. 61-річний Віктор Янукович підходить до столу з головою Держагентства з інвестицій та управління національними проектами, нардепом-"нунсівцем" Владиславом Каськівим. Дорогою президент роздивляється людей.

— Україна впроваджує реформи, не чекаючи кращих часів, у складній економічній ситуації, — Віктор Янукович повільно читає промову. — Переконаний, що на цьому ґрунті ми можемо розраховувати на виграш у світовій конкуренції за інвестиції, яка зараз посилюється. Ми формуємо прозорі та чесні правила гри для бізнесу. Для вас, представників транснаціональних компаній, має велике значення зняття бар'єрів на шляху торговельних та інвестиційних потоків. Розраховую на вашу підтримку як адвокатів європейської інтеграції України.

— Янукович больше нашего по миру катается со своей свитой, — тихо говорить бізнесмен із Харкова 52-річний Іван Блоков. — И то не может привезти ничего серьезного.

— Кто к нам пойдет, если тут зачаточный капитализм? — відповідає йому сусід.

Президент продовжує:

— Держава має залишити у власності обмежений перелік підприємств, які забезпечать виконання основних функцій і гарантують безпеку. Решта — приватизують.

— Интересно, кто? Опять Левочкин и Ахметов? — каже Іван.

Віктор Янукович завершує виступ за 40 хв. Із півгодини слухає інших учасників та їде.

— Він хорошо говорить про сучасну країну, бізнес та інвестиції, — каже один з учасників конференції. — А чому не говорить, що весь бізнес підгрібає він сам та окремі з Партії регіонів — донецькі та луганські. Інвестиції від іностранців — сплошний Кіпр. У прошлом году офіційно шість мільярдів доларів, а неофіційно з офшорів — раза в чотири больше. Вони так легалізують те, що вкрали. Направляють на свої ж комбінати.

Оголошують перерву. До журналістів підходить Владислав Каськів, 38 років.

— Нам потрібні інвестиції, щоб проводити реформи та пережити трансформації. Для економіки вони як кисень у крові. Пропонуємо інвесторам не країну в цілому, а конкретні бізнес-проекти. Затвердили вже 11 національних інвестпроектів. Їх кошторис 15 мільярдів доларів.

Зараз ви читаєте новину «"Інвестиції від іностранців — сплошний Кіпр"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі