пʼятниця, 30 листопада 2012 05:15

Мав прізвисько Хазяїн

Павло Лазаренко народився в селі Карпівка Широківського району на Дніпропетровщині. У 17 років пішов працювати водієм у колгосп "Зоря комунізму". Вивчився на агронома в Дніпропетровському сільгоспінституті. У 26 років став головою правління колгоспу ім. Калініна в селі Миколаївка Новомосковського району Дніпропетровщини. З 1990 року — голова ради агропромислового комплексу області. За рік — перший заступник голови виконкому Дніпропетровської облради. З 1992-го по 1994 роки губернатор Дніпропетровщини. Кажуть, мав прізвисько Хазяїн.

— Хамуватий, жорсткий, а інколи жорстокий керівник, який міг моментально вирішити будь-яке робоче питання, — згадує про нього чинний нардеп-"регіонал" 66-річний Володимир Рибак.

У вересні 1995 року стає першим віце-прем'єром в уряді Євгена Марчука, курирує паливно-енергетичний комплекс. Очолює Кабмін у травні 1996-го. За 14 місяців звільнений. Утретє обраний до парламенту 1998-го. 14 вересня того ж року Генпрокуратура порушила кримінальну справу щодо Лазаренка за розкрадання державного майна в особливо великих розмірах. У лютому наступного року Верховна Рада зняла з нього недоторканність. Його затримали з панамським паспортом в аеропорту Нью-Йорка. Прокуратура Сполучених Штатів висунула звинувачення — здирництво та відмивання $280 млн. Вироку чекав понад чотири роки. У липні 2003-го його випустили під заставу $65 млн. 2006-го присудили дев'ять років в'язниці та штраф — $10 млн.

2008-го Лазаренко потрапив до списку 10 найкорумпованіших політиків світу, представлених в ООН Світовим банком. Мовляв, за трохи понад рік прем'єрської роботи привласнив близько $200 млн — це 0,4% річного внутрішнього валового продукту України.

Нардеп Григорій Омельченко, який очолював комітет із боротьби з організованою злочинністю, стверджував, статок Лазаренка перевищував $2 млрд. Зараз у найбагатшого українця Ріната Ахметова — $18,659 млрд, за версією журналу "Фокус".

Зараз ви читаєте новину «Мав прізвисько Хазяїн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі