вівторок, 19 січня 2010 07:06

Грузинські спостерігачі прибули до Донецька двома чартерними літаками

Автор: фото: Тетяна ЗАРОВНА
  Грузинського журналіста Іраклія Ґварамадзе побили у Донецьку. Туди він приїхав висвітлювати вибори
Грузинського журналіста Іраклія Ґварамадзе побили у Донецьку. Туди він приїхав висвітлювати вибори

У фойє Донецького театру опери і балету 17 січня пополудні нелюдно. Жінка з двома дітьми виходить із кабіни для голосування, прямує до виходу.

— До последней минуты сомневалась и все-таки проголосовала за Ющенко, — говорить. — Он исполнил мою мечту — дал театру имя национального. Я здесь работаю.

Говорить, що в другому турі, швидше за все, обере Януковича:

— Юля как женщина очень ничего, а президента такого не хочу.

— Ми чекаємо грузинів, — каже член комісії Тетяна Дячкіна. — Готуємося до провокацій.

14 і 15 січня в Донецьку приземлилися два чартери з 400 представниками Грузії. Статусу офіційних спостерігачів Центрвиборчком їм не надав, але іноземці потрапляють на дільниці за посвідченнями журналістів.

На сходах театру мерзне, чекаючи, жінка, що голосувала за Ющенка. Благає не писати ім"я.

— Чоловік сказав, що я не при своєму розумі. Йому начальник велів за Януковича голосувати! Прочитають і виженуть із роботи! Будь ласка, не пишіть прізвища.

У донецькому готелі "Атлас" на час виборів працює прес-центр. Льован Тахнішвілі, який очолює делегацію спостерігачів від Грузії, розказує журналістам російською:

— Приїзд грузинської делегації обріс хворобливим ажіотажем. Це звичайна місія міжнародних спостерігачів, яку ми посилаємо майже до всіх країн. І 2007 року на парламентських виборах ми були в Донецьку з великою делегацією. Правоохоронні органи з"явилися майже в один і той самий час у всіх місцях, де були наші спостерігачі, й почали виводити поодинці. Ми підозрюємо, що розчищають дільниці, де готують порушення. Наші спостерігачі зафіксували шість мікроавтобусів, у них сидять одні й ті ж люди й по різних дільницях роблять карусель.

За словами Тахнішвілі, чартер і готель прибулим до Донецька оплатили органи, що їх грузини представляють удома. Серед них є міліціонер. Решта працюють у різних міністерствах та органах самоврядування. Льован виконує обов"язки голови ЦВК Грузії.

У холі "Атласу" нудьгують зо пiвтора десятка чоловіків міцної статури, років 30–45.

— Я лише встиг зайти на дільницю і запитати, яка це адреса, коли підійшла жінка, викликала міліцію, і мене вивели з виборчої дільниці номер 86 у Петровському районі Донецька, — говорить російською громадянин Грузії Дмитрій Чхеїдзе, 40 рокiв. — Протримали 5 годин у міліції Петровського району Донецька, ставили запитання, хотіли, щоб я сказав, що заважав працювати комісії. Але ж я нiчого не робив.

Мене ударили чимось, напевно, кастетом

— Громадяни Грузії приїхали до Донецька на запрошення Юлії Тимошенко, — запевняє секретар Донецької міськради Микола Льовченко. — При появі в аеропорту жоден із них не сказав, чого приїхав. Усі стверджували, що мета приватна. Тобто свідомо брехали. Говорили, що прибули відзначати старий Новий рік або поспілкуватися з дівчиною, з якою познайомилися.

До готелю заходить грузин. У нього підбите око.

— Іраклій Ґварамадзе, продюсер міжнародних новин телеканала "Імеді", Грузія, — називається.

Говорить, що 16 січня о 22.30 на нього напали в більярдній у Донецьку. Показує посвідчення й запевняє, що приїхав сюди, аби висвітлювати перебіг виборчого процесу.

— Ми хотіли піти пограти, але не було місць, — розповідає. — Вирішили почекати, стояли десь за 5 метрів. Я відвернувся, потім чую: "Грузинські спостерігачі, йдіть на…" Якісь чоловіки штовхалися, я підійшов до Зураба та запропонував піти. Коли Зураб кричить: "Обережно, ззаду!". Я обернувся, й мене ударили чимось, напевно, кастетом. Коли приїхали в обласну травматологічну лікарню з товаришами, уночі на 2 години зникло світло. А перше, що в нас запитали: "У вас гроші є, щоби шви накладати?".

Ґварамадзе вважає, що напад пов"язаний із Партією регіонів. Після відвідин штабу Януковича приблизно о 14.30 учора грузинські телевізійники виявили, що за ними стежать.

— Ми були у штабі БЮТ, потім поїхали в штаб Януковича, хотіли брати інтерв"ю, — розповідає Іраклій. — Нас там сфотографували й вилаяли. Після цього ми зайшли в піцерію і помітили чоловіка, який стежив за нами. Почали спеціально фотографувати один одного, аби перевірити. Побачили, чоловік одвертається, аби випадково не потрапити в кадр. У більярдній були відеокамери. Якщо міліція Донецька захоче, вони зможуть розкрити, хто нас побив.

Зараз ви читаєте новину «Грузинські спостерігачі прибули до Донецька двома чартерними літаками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі