вівторок, 21 листопада 2017 06:05

Героям Небесної сотні збудують меморіал

Автор: www.tverezoюinfo
  Президент Петро Порошенко з першою леді Мариною Порошенко передають сертифікат на три мільйони гривень міністру культури Євгенові Нищуку й організаторові архітектурного конкурсу Бенджаміну Хоссбаху. Ці кошти підуть на проведення відбору найкращого проекту створення Національного меморіального комплексу героїв Небесної сотні — Музею Революції гідності
Президент Петро Порошенко з першою леді Мариною Порошенко передають сертифікат на три мільйони гривень міністру культури Євгенові Нищуку й організаторові архітектурного конкурсу Бенджаміну Хоссбаху. Ці кошти підуть на проведення відбору найкращого проекту створення Національного меморіального комплексу героїв Небесної сотні — Музею Революції гідності

— Мільйони українців вийшли на вулиці, надзвичайно організовано, без будь-якого насилля, вимагаючи від влади дуже просту річ — повернення нашої країни і нашого народу до європейської родини, — говорить президент 52-річний Петро Порошенко. 17 листопада з дружиною Мариною Порошенко передали сертифікат на 3 млн грн благодійної допомоги для організації міжнародного архітектурного конкурсу зі створення Національного меморіального комплексу Героїв Небесної сотні — Музею Революції гідності.

У присутності глави держави керівник "Благодійного фонду Порошенка", перша леді Марина Порошенко, міністр культури Євген Нищук і керуючий партнер компанії Hossbach Lehmhaus GbR, організатор архітектурного конкурсу Бенджамін Хоссбах підписали меморандум про співпрацю.

— У січні-лютому 2014 року влада перейшла межу і застосувала вогнепальну зброю проти мирних демонстрантів. На вулиці Грушевського, на Майдані, на Інститутській (зараз — Алея Небесної сотні. — ГПУ) прозвучали перші постріли. І перші українські ангели з Небесної сотні віддали своє життя за можливість України жити по-іншому. Надзвичайно важливо, щоб на прикладі героїв Небесної сотні виховувалися покоління українських патріотів, — каже Петро Порошенко.

Про проведення архітектурного конкурсу з відбору найкращого проекту було домовлено з родинами загиблих. Замовником конкурсу виступає Міністерство культури. Перший результат щодо переможців отримають у лютому 2018-го. Другий етап завершиться не пізніше червня-липня наступного року. На участь у конкурсі подали 65 заявок із 12 країн, у тому числі й з України.

— Упевнений, що в журі будуть найкращі світові та українські архітектори. Обов'язково мають бути залучені члени родин Героїв Небесної сотні, бо їхня думка надзвичайно важлива, — додає глава держави. — Закликаю всіх небайдужих взяти участь у максимально активному обговоренні проекту. Бо це не має бути проект одного архітектора, чи проект президента Порошенка, чи проект уряду або міністра культури. Це має бути наш спільний загальноукраїнський проект.

Першу земельну ділянку для будівництва музею відвели на Алеї Героїв Небесної сотні. Ще дві шукають.

— Усі заплановані процедури відбуваються за графіком і прозоро, — каже заступник голови Адміністрації президента Віталій Ковальчук, 48 років.

— Будуть виділені перші кошти — три мільйони гривень наших особистих грошей для того, щоб запустити конкурс, — говорить Петро Порошенко.

Він висловив сподівання на пожертви інших благодійників, які можуть приєднатися до проекту.

— Меморіальний комплекс Героїв Небесної сотні й музей Революції гідності нагадуватимуть усім, яку високу ціну заплатив український народ за своє європейське майбутнє, — зауважує 55-річна Марина Порошенко.

— Ті події, які сколихнули країну і за якими спостерігав увесь світ, мають бути центром об'єднання та відстоювання цінностей, заради яких пожертвували своїм життям наші герої. Не тільки як міністр, але як людина, яка практично не сходила зі сцени Майдану впродовж трьох місяців, вважаю своїм святим обов'язком тримати градус пам'яті й робити конкретні дії, — розповідає міністр культури 44-річний Євген Нищук. — Відкритий тендер на організатора конкурсу виграло одне з найкращих у світі архітектурних бюро. До конкурсу і в журі залучили відомих архітекторів, представників родин Героїв Небесної сотні та активістів Майдану.

— Для мене буде великою честю зробити внесок у проект такої історичної важливості для нації, — зазначає Бенджамін Хоссбах.

— Сподіваюся, що професіоналізм Бенджаміна та його компанії, високий статус і рівень учасників конкурсу дозволять створити Музей і Меморіал Небесної сотні, які будуть гідні наших героїв, — каже Петро Порошенко.

Зараз ви читаєте новину «Героям Небесної сотні збудують меморіал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі