вівторок, 29 листопада 2011 06:45

Геннадій Конопльов помер під час зносу намету чорнобильців

Автор: фото: Тетяна ЗАРОВНА
  Геннадій Конопльов у таборі чорнобильців у Донецьку. Фото зроблене в п’ятницю, 25 листопада. Ввечері у неділю чоловік помер. Похорон відбудеться сьогодні — у вівторок, 29 листопада
Геннадій Конопльов у таборі чорнобильців у Донецьку. Фото зроблене в п’ятницю, 25 листопада. Ввечері у неділю чоловік помер. Похорон відбудеться сьогодні — у вівторок, 29 листопада

Великий армійський намет мітингувальників-чорнобильців під Донецьким обласним Пенсійним фондом у неділю ввечері оточили 40 міліціонерів. На територію табору прийшли працівники Міністерства з надзвичайних ситуацій. П'ятеро "еменесівців" у цивільному одязі ввірвалися до намету. Це сталося о 19.14.

У наметі перебували 20 голодувальників. Топилися дві пічки-"буржуйки". Освітлення приміщення забезпечував електрогенератор, що працював на вулиці.

— Они ("еменесівці". — "ГПУ") практически одновременно вырубили электрогенератор, залили печки-"буржуйки" водой, в темноте вынесли их и обрушили палатку на находившихся внутри людей, — розповідає Микола Ярема, 47 років, один з лідерів акції в Донецьку.

— Дым повалил внутрь, — додає очевидець подій голодувальник Петро Балаклеєць, 48 років. — Мы стали кашлять, задыхаться, в темноте ничего нельзя было разобрать. На нас попадали стойки, на которых держалась палатка.

— Когда завалили брезент, я спал. Кто-то потоптался по моему лицу, порвали нижнюю губу. Я умылся кровью, — додає ще один учасник події 49-річний Станіслав Городецький.

Знесення намету завершилося за кілька хвилин. У цей час стало зле одному з голодувальників колишньому шахтареві 68-річному Геннадію Конопльову. Чоловіка намагалася реанімувати бригада "швидкої", що чергувала біля Пенсійного фонду.

— Геннадий Иванович лежал на своей раскладушке, когда на нас налетели, — розповідає Петро Балаклеєць. — После того как палатку загрузили в КамАЗ, мы увидели, что Геннадий Иванович уже не дышит. Сами пытались сделать искусственное дыхание, потом появились врачи. Менты с палками-"демократизаторами" окружили "скорую", не подпускали, но мы их легонько оттеснили, спросили у врача: как там Геннадий Иванович? Врач молча поднял ленту кардиограммы — показал прямую линию. Мы поняли, это конец.

Після цього влада відмовилася від подальшого зносу наметів. Понад 50 учасників акції протесту провели ніч біля Пенсійного фонду просто неба. Грілися біля розкладеного вогню. На ранок у таборі залишилися стояти 15 туристичних наметів. Близько тисячі чорнобильців підтягнулися на мітинг.

Геннадій Конопльов помер від серцевого нападу, повідомила прес-служба Донецької облдержадміністрації. Намет демонтовували працівники МНС, оскільки він є їхньою власністю. Знесли намет, повідомляє ОДА, відповідно до постанови державної виконавчої служби. 23 листопада суд заборонив чорнобильський пікет.

Напередодні Геннадій Конопльов розмовляв із кореспондентом "ГПУ".

— Если сейчас народ не поддержит чернобыльцев, всем капец, — казав він. — Передушат по одному. Сегодня у чернобыльца отнимут, завтра — у шахтера. Обязательно у всех все отберут. Это они умеют. А по одному мы с вами ничего не стоим.

Конопльов пропрацював 46 років шахтарем, з яких 29 — під землею. Жив у місті Родинське Донецької області. Не був ліквідатором аварії в Чорнобилі. 22 листопада приєднався до протестів на знак солідарності. Голодував шостий день.

— Я от Коли Волынко (керівник Незалежної профспілки гірників Донбасу. — "ГПУ") узнал, что тут творится, и решил, что обязательно должен быть здесь, с ребятами, — казав Геннадій Іванович. — Чернобыльцы же не только за себя, они и за детей войны стоят. Ни одному слову Азарова и его друзей нельзя верить. Как говорится, верю всякому зверю, только не тебе.

Конопльов голодував дев'ять днів у Києві 1993 року. Тоді шахтарі вимагали виплати зарплат.

— Тогда нормально перенес, — згадував. — Так что я крепкий орешек. С меня — как с гуся вода. Боксом в молодости занимался, штангой, а потом еще работал в проходке — нелегкая профессия.

У суботу вдень Геннадій Конопльов звертався по допомогу до лікарів, які чергують біля Пенсійного фонду. Йому поставили діагноз "ішемічна хвороба серця" й запропонували лягти в лікарню. Чоловік відмовився.

У Геннадія Конопльова залишилася дружина, син та троє онуків.

— Навесні у Геннадія Івановича сталася інша трагедія — невістку на смерть збив машиною міліціонер і зник, — розповідає Микола Волинко. — Він усе не міг добитися відповіді, як просувається слідство. Був особливою людиною, писав чудові вірші.

Близько 50 донеччан прийшли в понеділок під облдержадміністрацію — з вимогою зустрітися з губернатором. Хотіли поговорити про зниження комунальних тарифів та збереження пільг за дітьми війни. Мітингувальники намагалися прорватися в приміщення, але близько 20 міліціонерів, деякі в касках та бронежилетах, заблокували двері.

Інваліди-чорнобильці почали в Донецьку акцію протесту 14 листопада. Вимагають виплачувати пенсії згідно з законом. Після смерті Геннадія Конопльова висунули додаткові вимоги — порушити кримінальну справу за фактом бандитизму та відправити у відставку керівника обласної міліції.

Зараз ви читаєте новину «Геннадій Конопльов помер під час зносу намету чорнобильців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі