вівторок, 05 липня 2011 06:30

Ганну Сінькову випустили зі слідчого ізолятора

Автор: фото з сайта www.static.zn.ua
  Ганна Сінькова: ”Під час першого допиту була на межі нервового зриву. Ті, хто допитував, казали, що розправляться зі мною, з батьками, друзями”
Ганна Сінькова: ”Під час першого допиту була на межі нервового зриву. Ті, хто допитував, казали, що розправляться зі мною, з батьками, друзями”

Активістку партії "Братство" 20-річну Ганну Сінькову відпустили зі слідчого ізолятора на підписку про невиїзд у четвер. За ґрати вона потрапила наприкінці березня за звинуваченням у нарузі над могилою. Сінькова смажила яєчню на Вічному вогні в Києві. Після арешту Ганну виключили з першого курсу історичного факультету столичного педуніверситету.

Ви визнали свою провину?

— Ні. По-перше, Вічний вогонь — це не могила, там ніхто не похований. По-друге, вічні вогні й обеліски — язичницькі символи, у християнстві їх немає, ніколи не було і не думаю, що вони будуть. Що символізує вічний вогонь? Це вогонь, що виривається із землі, тобто вогонь пекла. Вшановувати загиблих пекельним вогнем якось цинічно. Я ще раз це повторила би, бо моя акція — моє волевиявлення.

Чому вас випустили?

— На цьому суді були ті ж самі доводи, як і на попередньому: я не маю наміру перешкоджати розслідуванню і судовим засіданням, буду з'являтися до суду за першою необхідністю. Нема підстав мене тримати в слідчому ізоляторі.

Що найперше зробили на волі?

— Так скучила за домом, що повільно ходила по кімнатах, розглядала все. Потім залізла у ванну. Хотілося полежати в воді без жодних черг. У нас лазня була раз на тиждень.

Кому важче в тюрмі — чоловікам чи жінкам?

— У плані умов чоловікам набагато гірше: переповнені камери, без гарячої води, часто й холодної. Антисанітарія, повна відсутність меддопомоги. У жінок із цим трохи краще. Уявіть, як для жінки митися раз на тиждень чи їсти баланду, невідомо чим заправлену. Тому мені передавали ковбасу, каші, сир. Найважливіше, що передавали хліб. Той, що печуть у тюрмі, їсти неможливо. Це білий "кірпічик" напічканий бромом — аби заспокоював любвєобільних чоловіків. Жінки від такого хліба товстіють на очах.

Як ставилися до вас співкамерники?

— Я зайшла в камеру, сказала, за якими звинуваченнями. Перша реакція була: "Бєспрєдєл!". Ситуації бувають різні, але тамтешні люди набагато кращі за нашу міліцію. Якщо не починати бійок і конфліктів, до всіх будуть нормально ставитися.

Я змінила п'ять камер. Із боку адміністрації є такий метод впливу — перекидати людину з місця на місце, щоб вона не встигала розкласти речі й запам'ятати імен співкамерників.

Були моменти, коли готові були зламатися?

— Під час першого допиту була на межі нервового зриву. Прізвищ людей, які допитували мене, не знаю. Це — троє чоловіків у цивільному, без посвідчень. Казали, що розправляться зі мною, з батьками, друзями.

Чи отримували ви допомогу від незнайомих людей?

— Передачі можуть бути тільки від родичів. Якісь люди знаходили мамин номер в інтернеті — дзвонили, зустрічалися, передавали речі, гроші на захист. Мама передавала через адвокатів книжки. У першу чергу попросила Джорджа Оруела "1984". Багато читала історичної літератури, щоб більше дізнатися про історію ХХ сторіччя і захищати себе. Читала політичні книжки. Наприклад, Едуарда Лимонова про війни в Європі. Передавали блокноти для записів. Я вела щоденник. Скоро буду його видавати.

Які у вас найближчі плани?

— Спробую поновитися в університеті.

Зараз ви читаєте новину «Ганну Сінькову випустили зі слідчого ізолятора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі