вівторок, 16 лютого 2016 07:15

Єфремов оформляє закордонний паспорт

Автор: ФОТО З САЙТА www.facebook.com
  Грудень 2014 року. Олександр Єфремов купує шампанське у містечку Межев у французьких Альпах. 14 лютого торік його затримали в Києві, а 1 листопада завершився термін тримання екс-регіонала під вартою
Грудень 2014 року. Олександр Єфремов купує шампанське у містечку Межев у французьких Альпах. 14 лютого торік його затримали в Києві, а 1 листопада завершився термін тримання екс-регіонала під вартою

— Мені прислали копії документів, що Єфремов оформляє закордонний паспорт. Я не повірив. Полізли в судовий реєстр, а запобіжного заходу в нього нема. Якби це було не так, то Генпрокуратура нас розпинала б, як непрофесіоналів. А вони мовчать, ніби води в рот набрали, — каже 31-річний Віталій Шабунін із громадської організації "Центр протидії корупції".

11 лютого він заявив, що колишній лідер парламентської фракції Партії регіонів 61-річний Олександр Єфремов більше не перебуває під домашнім арештом і може залишити країну.

Єфремова затримали 14 лютого торік у Києві. Висували кілька обвинувачень. Перше — перевищення службових повноважень і фальсифікація процедури прийняття "диктаторських законів" 16 січня 2014 року. Друге — розпалювання національної ворожнечі, що призвело до загибелі людей. Третє — корупція. З-під арешту Єфремова звільнили після внесення 3,6 млн грн застави. Перебував під домашнім арештом. 1 листопада торік термін дії запобіжного заходу закінчився, за даними реєстру судових рішень. Прокуратура не зверталася до слідчого судді за продовженням терміну.

Які "гріхи" має Єфремов?

— У прокуратурі по Єфремову три епізоди — фінансування сепаратизму, голосування за "диктаторські закони" й корупційні злочини, — продовжує Шабунін. — Виводив гроші через держпідприємства в Луганській області. Нелегальні копанки, продаж вугілля.

Це різні кримінальні провадження. Успішною могла стати корупційна справа. Її легко довести до обвинувачення, бо там уже все відомо. Але по ній навіть підозри немає. У Генпрокуратурі обрали найменш перспективну — "диктаторські закони". Оголосили підозру й передали справу до Печерського райсуду. Там вона й валяється. За листопад, грудень, січень і половину лютого прокуратура жодного разу не звернулася із клопотанням продовжити запобіжний захід. Це означає, що в них немає бажання саджати Єфремова.

Навіщо Генпрокуратура арештовувала його, якщо справу до кінця не доводять?

— Їм треба було задовольнити запит суспільства. На телекамери проводили один арешт за іншим.

На Єфремова одягли браслет. Але журналісти бачили його у джакузі спортивного клубу. То який це арешт? Навпаки, прокуратура зробила все, щоб Єфремов не сів. І зараз роблять усе, щоб він утік.

Досі працює система, що покриває своїх?

— Справа не в системі. Рішення приймають конкретні люди. Жоден прокурор без наказу зверху не міг би чотири місяці поспіль не йти до суду по справі Єфремова. Адже він — надто важлива фігура. Було свідоме рішення цього не робити.

Чиє рішення?

— Думаю, вказівку дав особисто генпрокурор Віктор Шокін. Бо тільки він, за наказом президента, міг прийняти таке рішення. Без санкцій глави держави у справах по Клюєву, Іванющенку чи Єфремову ніхто не рушить із місця. Найбільше провал цих справ б'є по президентові.

Чому Порошенко йде на це?

— Якщо сядуть такі, як Єфремов, то люди говоритимуть про всіх. Про всіх, хто був у схемах. А не можна бути міністром економіки й залишатися осторонь схем (Петро Порошенко 2012 року був міністром економіки в уряді Миколи Азарова — за президента Віктора Януковича. — ГПУ). Порошенку простіше витиснути з країни тих, хто може його скомпрометувати, ніж розбиратися — коли щось наговорять перед тюрмою. Доки Порошенко буде президентом, такі, як Клюєв, Іванющенко, Єфремов не сядуть у тюрму.

Навіщо Єфремову закордонний паспорт? Куди може втекти?

— Не втекти, а законно виїхати. Дивуюся, що він досі тут. Якби хотів втекти в Росію, то закордонний паспорт не потрібен. Достатньо українського. Може, в Австрію хоче? Підлікуватися, на лижах покататися.

290 мільйонів доларів — статки Олександра Єфремова 2008 року, за інформацією видання "Комментарии". Він опосередковано володів кількома компаніями в Україні і в США. Єфремов цю інформацію заперечував.

Зараз ви читаєте новину «Єфремов оформляє закордонний паспорт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі