вівторок, 03 серпня 2010 04:04

"Є замовлення народу на сильну демократичну президентську владу"

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Михайло Чечетов: ”поки немає критичної маси зауважень до міністрів чи губернаторів, щоб їх звільнити”
Михайло Чечетов: ”поки немає критичної маси зауважень до міністрів чи губернаторів, щоб їх звільнити”

"Ми хочемо мати сильну опозицію. Сильна держава буде тоді, коли буде сильна влада. А сильна влада, коли буде сильна опозиція, — розповідає Михайло Чечетов, 56 років, народний депутат від Партії регіонів. — Зараз влада сильна, а опозиція — розмазня. Їм треба хоч на сірниках витягувати — сьогодні нехай головною опозицією буде Яценюк, завтра Ющенко, потім Тимошенко. Ми вже думали, щоб туди свою людину делегувати, щоб об"єднав опозицію. У минуле п"ятиріччя було навпаки — була сильна опозиція Партії регіонів, а помаранчева влада — розмазня".

Коли люди на собі відчують покращення життя, обіцяне Віктором Януковичем на виборах?

— Ми говорили одне — покращення життя напряму пов"язане з покращенням економіки.

На виборах ви заявляли, що в держави є ресурси на покращення вже сьогодні.

— Ресурси є. Але якщо кинути їх на друк грошей, то нас очікує 1993-й рік, коли хліб коштував півмільйона. Ми цим шляхом не підемо. Можна втратити контрольованість країною. Янукович почав з головного — сформував дієву владу, серед якої немає протиріч.

Це плюс. Але люди чекають покращення. Скільки часу чекати?

— Про це було чітко сказано. Цей рік ми витратимо на стабілізацію ситуації, а наступний рік — початок економічного росту.

Ми прийшли у хаос. Тепер починаємо братися до роботи з усіх боків. Відновлюємо судову владу, зафіксували нову зовнішню політику. Наше найглибше падіння у кризу посилило те, що ми попередні роки вели провальну зовнішню політику. Ющенко будував її, виходячи з правил військового часу, — усі діляться на своїх та ворогів. Ми пішли від розділення країн на своїх і чужих. Ми відкриті Америці, Європі, Росії.

Найсерйозніші інтеграційні проекти підуть у нас з Росією. Хочемо ми або ні, але наші промислові комплекси та конструкторські бюро колись були єдиними. Життя потребує їх знову об"єднувати.

Питання, на яких умовах об"єднувати?

— Умови одні — кожна країна захищає свої національні інтереси.

Яких помилок припустилася влада за півроку?

— Поки що ми йдемо правильно. Хіба згадати податковий кодекс. Коли пішли зауваження, то ми самі відчули, що його потрібно доопрацювати.

Наступний рік — початок економічного росту

Опозиція не завадить нам прийняти закон про податковий кодекс, про референдум. Ратифікація харківських угод показала, що більшість спроможна прийняти будь-яке рішення, хай опозиція хоч атомну бомбу кидає. До осені ми проведемо дискусії, консультації, підправимо законопроекти і восени приймемо їх. Зірвемо маску страшили з податкової, щоб кодекс не носив фіскального характеру, відкривав двері для бізнесу.

Чого звільнили Володимира Семиноженка?

— З метою економії державних коштів зменшили чисельність віце-прем"єрів, а його обов"язки перерозподілили між іншими керівниками уряду.

Кого можуть також замінити?

— Мине кілька місяців, і губернатори та міністри будуть звітувати перед Януковичем за свою роботу. Де будуть провали, будуть заміни. Або коли його гра йтиме у розріз із грою команди. Так зняли міністра охорони навколишнього середовища Віктора Бойка.

За моєї інформації, поки ні в кого немає критичної маси зауважень до міністрів чи губернаторів, яка б дозволила говорити про їх звільнення.

Міністра освіти Дмитра Табачника звинувачують у провалі вступної кампанії.

— Табачник якраз на місці. Він повністю виконує своє амплуа. У нього стільки плюсів, що цей мізерний мінус не є основою для указу про звільнення.

Заяви Табачника викликають роздратування у значної частини суспільства. Навіщо було його призначати міністром?

— А більша частина суспільства його боготворить. Він неординарна особистість, не боїться говорити свою точку зору. Він з нею йшов на вибори. Його призначили, бо він найкращий.

Не переконливо.

— Переможе ваша команда, будете розставляти своїх міністрів.

Кажуть, в особі Тігіпка влада отримала троянського коня. Його штовхатимуть на місце Віктора Януковича, як керівника держави.

— Якщо коротко, по-одеськи — ми цього не боїмося. Ми сильні. Бояться слабкі. Тігіпко талановита людина, користується довірою в людей. Будь-якому керівнику простіше проводити непопулярні міри, коли він має авторитет. Навіть коли приймає непопулярне, люди з порозумінням можуть до цього поставитися.

Авторитетна й Тимошенко. У неї високий рейтинг. Її повернення у владу можливе?

— У кращому випадку вона увійде у парламент як депутат. Що стосується посади президента чи прем"єра, то народ цього не допустить. Народ зневірився в політиках-руйнівниках. Затребувані політики-творці. Від хаосу люди втомилися. Є замовлення народу на сильну демократичну президентську владу. А як це оформити — через зміни до Конституції, чи відміну політреформи, цим займуться наші юристи.

Зараз ви читаєте новину «"Є замовлення народу на сильну демократичну президентську владу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

63

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі