пʼятниця, 16 листопада 2018 05:45

"Донбас і Крим – це наша територія. І ніяких компромісів тут бути не може"

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Політик і дипломат Роман Безсмертний: ”Наша сьогоднішня ситуація стала можливою через бездіяльність. Ми розв’язали руки всім. На наступного керівника держави ляже завдання сформувати дієздатну армію”
Політик і дипломат Роман Безсмертний: ”Наша сьогоднішня ситуація стала можливою через бездіяльність. Ми розв’язали руки всім. На наступного керівника держави ляже завдання сформувати дієздатну армію”

— У війну на Донбасі сьогодні втягнений увесь світ. Цей конфлікт не можна заморозити, як Придністров'я. Саме тому нашим основним інструментом має бути ініціативність, а не вичікування, — говорить політик і дипломат 52-річний Роман ­Безсмертний під час дискусії "Як повернути окупований Донбас?" 7 листопада в Києві.

— Мінський і нормандський (за участі представників України, Німеччини, Франції та Росії. — ГПУ) формати переговорів не працюють. Як тільки вони "засинають", конфлікт починає розширюватись, — каже Роман Петрович.

— Маємо знайти дієвий спосіб врегулювання. Світ змінився. Війни сьогодні — в соціальних мережах та інтернеті. А ми боремось, як і 200 років тому. Місія України — пояснити світові, як змінити систему безпеки.

Потрібно вийти на двосторонні перемовини з Москвою й навчити шанувати себе. У переговорах виходити з того, що Донбас і Крим — це наша територія. І ніяких компромісів тут бути на може.

Чим більше розвивався конфлікт, тим більше було компромісів: вода — за людей, електроенергія — за території. Нам казали: не тисніть на бойовиків. І ми поступалися. Наступний керівник держави матиме завдання сформувати дієздатну армію. Не для параду, а для війни.

Найскладніше буде налаштувати діалог із Донбасом після завершення протистояння, вважає Роман Безсмертний:

— Сьогодні важливим є діалог. На Донбасі живуть українці. Політики могли б там реалізувати соціальні проекти. Минуло літо, але не було жодної урядової програми для дітей з окупованих ­регіонів. Вони могли три місяці побути в інших умовах, ніж ті, в яких живуть майже п'ять років. Однак їхнім відпочинком займалися тільки волонтери.

Подолання фази бойових дій можливе в короткі терміни. А реінтеграція — це тривалий процес.

Роман Безсмертний був народним депутатом чотирьох скликань.

Один з авторів Конституції України, дипломат. З 1997‑го — постійний представник президента Леоніда Кучми у Верховній Раді. 2005 року став віце-прем'єр-міністром із питань адміністративно-територіальної реформи. Був заступником керівника Секретаріату президента Віктора Ющенка, послом у Білорусі. У 2015—2016 роках — представник України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі.

У травні заявив, що балотуватиметься на посаду президента на виборах 2019 року.

Зараз ви читаєте новину «"Донбас і Крим – це наша територія. І ніяких компромісів тут бути не може"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі