пʼятниця, 16 листопада 2012 00:45

Найдовше народним депутатом є Звягільський

Юхим Звягільський, якому зараз 79 років, обирався депутатом Верховної Ради всіх скликань — починаючи із 1990 року. Тоді його висунув трудовий колектив шахти ім. Засядька в Донецьку, якою він керував. Переміг у окрузі з результатом 62%. Мав шістьох конкурентів.

1993-го став першим віце-прем'єром. Потім — виконував обов'язки керівника уряду. Під час президентської кампанії 1994 року підтримував Леоніда Кравчука. Звягільського звинуватили у зловживанні службовим становищем. Опинився під слідством, виїхав до Ізраїлю. Повернувся в березні 1997-го і знову очолив шахту ім. Засядька. Останні три рази ставав депутатом за списками Партії регіонів. Герой України.

47-річний Володимир Макеєнко в Раду 1990-го потрапив від Бориспільського району на Київщині. Тоді йому було 26 років. До другої Ради не пройшов, працював радником тодішнього прем'єра Євгена Марчука. У наступне скликання йшов із посади голови правління "Укргазпромбанку". Входив у фракцію "Солідарність", яку очолював Петро Порошенко. На виборах 2002-го йшов під №21 Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна". За півроку перейшов у фракцію "Регіони України". У парламент наступних двох скликань потрапив по списку Партії регіонів.

70-річного Володимира Яворівського в депутати першого скликання висунув трудовий колектив одного з київських підприємств. Мав трьох конкурентів, отримав понад 52% голосів. Удруге виграв мажоритарку у Світловодську на Кіровоградщині. Втретє — у Львівській області. В два наступні парламенти потрапив за списком Блоку Юлії Тимошенко. З 2001-го протягом 10 років очолював Національну спілку письменників.

До цієї Верховної Ради вшосте також обралися комуністи Петро Симоненко та Петро Цибенко, "регіонали" Андрій Деркач, Юрій Крук, Олександр Стоян, Євген Мармазов та "бютівці" Іван Кириленко, Сергій Терьохін і Сергій Сас.

Зараз ви читаєте новину «Найдовше народним депутатом є Звягільський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі