четвер, 01 жовтня 2009 08:00

"Добре, що Фонду держмайна вистачило глузду скасувати результати конкурсу"

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Екс-голова Фонду держмайна, ”регіонал” Михайло Чечетов припускає, що від продажу Одеського припортового заводу прем’єрка Юлія Тимошенко хотіла отримати гроші на вибори
Екс-голова Фонду держмайна, ”регіонал” Михайло Чечетов припускає, що від продажу Одеського припортового заводу прем’єрка Юлія Тимошенко хотіла отримати гроші на вибори

У вівторок відбувся аукціон із продажу 99,5% акцій Одеського припортового заводу. За 5 млрд грн його придбала українська компанія "Нортіма", яку пов"язують із мільярдерами Ігорем Коломойським і Олександром Ярославським. Стартова ціна була 4 млрд грн. Але конкурсна комісія відмовилася визнавати покупку. Прем"єрка Юлія Тимошенко звинуватила компанії-учасниці у змові, аби знизити вартість заводу. Коломойський каже, що "через суди спробує відібрати завод за ту ціну, за якою виграв конкурс".

— Якщо в нас є президент і прем"єр-міністр, які ще думають про державні інтереси, то ніколи ніякий бізнесмен не виграє у держави суд, — каже колишній голова Фонду держмайна "регіонал" Михайло Чечетов, 55 років. — Правда на боці держави, бо якщо конкурсна комісія виявила факт змови щодо зниження ціни продажу, то вона має повне право зупинити конкурс або анулювати його результати. Тим більше, за безцінь ніхто не продає такий стратегічний об"єкт. Це злочин перед країною. Навіть у такий важкий кризовий час його ціна аж ніяк не п"ять мільярдів, а щонайменше втричі більше.

Коли ж варто продати Одеський припортовий?

— Коли почнемо виходити з кризи, буде політична стабільність, збільшаться ціни на активи. Бо за безцінь навіть дурень не продає, — підвищує голос. — У черговий раз ми побачили, що цим продажем Тимошенко хотіла підвести країну під монастир. Добре, що Фонду держмайна вистачило глузду і мудрості скасувати результати конкурсу. Продаж має бути в інтересах країни, а не окремих людей.

Кого маєте на увазі?

— Тимошенко, напевно, розраховувала з цих п"яти мільярдів отримати собі гроші на виборчу кампанію. Також не виключаю, що була певна домовленість між нею і Коломойським. Можливо, хотіла санкціонувати продаж за безцінь, аби отримати великі фінансові преференції на виборах.

Кажуть, конкурс зірвали, бо нібито прем"єрка хотіла віддати завод компанії Констянтина Григоришина "Фрунзе-Флора"?

— Це малоймовірно. Але те, що учасники змовилися, аби знизити ціну — правда.

Грошима з продажу заводу уряд планував наповнювати бюджет. Що тепер?

— Нещодавно Тимошенко позичила 10 мільярдів доларів (очевидно, йдеться про кошти, надані Міжнародним валютним фондом. — "ГПУ"). Де ці гроші? От із цих мільярдів хай і бере.

Покупець Одеського припортового заводу вимагає доказів змови

— Приватизація Одеського припортового заводу — ганьба Кабінету Міністрів, — вважає переможець аукціону, представник компанії "Нортіма" 36-річний Тимур Новіков. — Прикриваються голослівним звинуваченням учасників аукціону в змові. Нібито трійка компаній домовилися дешево купити завод. Змови не було. Я бачив учасників конкурсу, вони реально боролися за ціну — нервували, коли називали ціну. Особливо росіяни, коли їм довелося зупинитися на ціні 4,95 мільярда.

Прем"єр-міністр Юлія Тимошенко повинна публічно вибачитися або надати докази змови, каже. Інакше вони позиватимуться до неї в суді. Вимагатимуть компенсації збитків і проситимуть, щоб суд визнав їх переможцями аукціону та зобов"язав Фонд держмайна укласти договір на приватизацію Одеського припортового заводу.

Припускає, що завод планували продати за ціною менш як 5 млрд грн іншому учасникові торгів — "Азот-Сервісу" — структурі російського "Газпрому". Стартову ціну в 4 млрд грн формували експерти і профспілка заводу. Сума в 5 млрд грн справедлива для кризового часу, зазначає Новіков.

Анастасія РЯБОКОНЬ

Зараз ви читаєте новину «"Добре, що Фонду держмайна вистачило глузду скасувати результати конкурсу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі