середа, 10 серпня 2011 07:00

"Десять сімей гризуться за доступ до бюджету та робочу силу"

Автор: фото: Тарас Подолян
  Олег Ляшко (третій праворуч) говорить тост на фуршеті у столичному готелі ”Козацький”. 8 серпня там пройшов з’їзд його партії
Олег Ляшко (третій праворуч) говорить тост на фуршеті у столичному готелі ”Козацький”. 8 серпня там пройшов з’їзд його партії

— Де ті співаки, що за Тимошенко горло драли? Де Кароль, Каменських? Чому їх немає під судом? Тому що вони бабло постригли й відвалили. За мільйони співали, — говорить 72-річний Степан Воляр з Івано-Франківська. — Тепер Турчинов кличе — люди, приходьте спасати Юлю. Чому я з Івано-Франківська маю їхати, а вони розбіглися?

Степан Воляр у понеділок приїхав до столичного готелю "Козацький" на з'їзд Радикальної партії позафракційного нардепа Олега Ляшка, 38 років. Перед початком дарує Ляшку книжку "Буквар українців".

— Я цю книжку й Тимошенко вручав перед президентськими виборами, — каже. — Я тоді у Верховній Раді всім депутатам роздавав, а на вас не натрапив.

— Я тоді пахав у полях, — відповідає Ляшко. — У Верховній Раді тоді нема чого було робити. Працював на Чернігівщині. Набрали 64 проценти. Потім зрадили людей, які за нас голосували.

Ляшко стоїть на другому поверсі готелю у конференц-залі біля столика з мінералкою, кавою у термосах та печивом. Його оточують близько 20 делегатів. Розмовляють про назву партії.

— Слова "радикально" не треба боятися, — говорить Ляшко. — Ми ж не екстремісти, як цей психічно хворий норвежець, що людей постріляв. Нам просто треба діяти радикально. Рішуче, нарвано, енергійно.

— А коли пройдемо в парламент і змінимо життя, тоді вже радикалізм буде не потрібен, — говорить один із делегатів.

— Звичайно, — погоджується Ляшко. — Ми назву поміняємо. Станемо партією відпочивальників, пенсіонерів чи туристів.

— Любителів пива! — вигукує хтось із натовпу.

— Для чого тут пиво? — підвищує голос нардеп. — Ми за здоровий спосіб життя і проти пива. Від нього живіт росте. Партія любителів пива закликає людей до лежання на дивані. А влада в цей час бюджет дерибанить.

Він запрошує починати з'їзд. 101 делегат розсідаються на оббиті бордовим оксамитом стільці. За хвилину підводяться, бо з динаміків лунає запис національного гімну. Ляшко першим починає підспівувати, за ним й інші. Делегати одноголосно обирають Ляшка  головою партії. Він замінив 23-річного Владислава Теліпка, який очолював Радикально-демократичну партію, засновану у вересні 2010 року. Перейменовують її на Радикальну партію Олега Ляшка.

— Дякую, — Ляшко виходить до мікрофона перед президією. — Мене хвалять, що багато роблю на Чернігівщині. Але не можна будувати комунізм в окремо взятому районі. Треба піднімати всю країну. Нас знову годують зрєліщами, а в людей немає хліба та масла. Маємо змінити олігархічну систему. Бо сьогодні десяток сімей гризуться за доступ до бюджету та робочу силу. Тимошенко десятки разів домовлялася з Партією регіонів. Нас ночами збирали на фракції та через коліно ламали, щоб переконати змінити Конституцію. Казали, що Януковича треба обрати президентом у парламенті. Я мрію, щоб Янукович, Азаров, Тимошенко та Ющенко опинилися на політичному кладовищі. Бо це мерці історії! Привиди, які вже і вдень ходять!

Говорить годину. Із кожною тезою підвищує голос і під кінець майже кричить. Люди не відволікаються, часто аплодують. Ляшко закликає знизити кредитні ставки та податки для підприємців, обмежити імпорт, критикує продаж землі та підвищення пенсійного віку.

— Як він збирається долати прохідний бар'єр? — каже Володимир Лавринчук, 50 років, із Вінниччини. — Це самому дуже складно, треба з кимсь об'єднуватися. Ви можете й по мажоритарці на Чернігівщині пройти, а люди як?

— Ми йдемо одні, — відповідає Ляшко. — Ми не збираємося ні до кого під юбку сідати. Мене бар'єри не лякають. Із тими діями, які Партія регіонів робить, нехай вони самі за бар'єри переживають.

Він завершує з'їзд і запрошує до сусідньої кімнати на фуршет. Там накриті два столи. Пригощають м'ясною, овочевою та фруктовою нарізками, салатами.

— Дайте мені бокал, — Ляшко просить помічників. Один із них подає зі столу бокал із шампанським.

— Дівчата, вимкніть музику! Віталію, помовчи. Ти диви! Я говорю, й він говорить! — зично кричить Ляшко офіціанткам та одному з делегатів. Говорить тост. — Радий, що ми разом. За вас!

За оренду приміщення та фуршет Ляшко заплатив 2 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «"Десять сімей гризуться за доступ до бюджету та робочу силу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі