вівторок, 02 жовтня 2012 07:15

"Депутати більшості мовчали, як миші"

Автор: фото: Сергій Старостенко
  1 жовтня під комітетами Верховної Ради протестують проти ухвалення в другому читанні законопроекту про наклеп. Прийшло близько трьохсот людей
1 жовтня під комітетами Верховної Ради протестують проти ухвалення в другому читанні законопроекту про наклеп. Прийшло близько трьохсот людей

До будівлі комітетів Верховної Ради четверо чоловіків несуть гільйотину, моток колючого дроту та личаки з соломи. Поблизу входу встановлюють плакати "Україні — свободу слова" та "Геть цензуру". Колючим дротом обмотують плакати і вішають на нього сторінки газет. До гільйотини прикріплюють дозвіл влади на проведення акції. Заявку подавала молодіжна організація Соцпартії.

— Тюрми — бандитам, а не журналістам! — гуртом скандують люди.

У понеділок біля комітетів близько 300 мітингувальників зайняли весь тротуар. Учасники — переважно журналісти. Протестують проти законопроекту про наклеп "регіонала" Віталія Журавського. Документ передбачає покарання штрафом до 8,5 тис. грн, виправними роботами чи арештом до двох років. Депутати проголосували за нього в першому читанні.

— Посилення відповідальності за наклеп означатиме, що продажні судді зможуть засуджувати всіх тих, хто критикуватиме владу. Свою думку не можна буде висловити ні вдома на кухні, ні в журналістському матеріалі, — говорить у мікрофон координатор акції Єгор Соболєв, 35 років. Оплески не стихають близько 20 с.

— Якби влада малювала журналіста, вона б зобразила його як людину із зав'язаними очима, кляпом у роті та наручниками на руках, — говорить журналіст телеканалу ТВі 34-річний Мирослав Радкевич. — Ми ж бачимо іншу картину. На ній — Верховна Рада у вогні. Депутати повинні розуміти, що на них чекає пекельний вогонь за їхні діяння. Слава Україні!

— Героям слава! — хором відповідають йому. — Геть цензуру!

Через годину із боку будівлі Кабміну піднімаються близько 40 людей. Несуть прапори із символікою всеукраїнського об'єднання "Фортеця" та УДАРу. Упритул наближаються до мітингу.

— Заберіть символіку! Ми тут не політикою займаємося, — підходить до них підприємець, активіст громадської організації "Відсіч" Олександр Тонковид, 43 роки.

— Здесь каждый за себя. Хотим и стоим. Мы защищаем свое имущество. Экономики без политики не бывает, — говорить підприємець Галина Микитівна, 56 років.

Чоловіки із прапорами УДАРу мовчки усміхаються.

— Геть партійні прапори! — кричать журналісти.

За 5 хв. ті згортають знамена та йдуть геть.

— У порядок денний на завтра внесли постанову про скасування ухвалення законопроекту про наклеп. Депутати більшості мовчали, як миші, — розповідає учасникам мітингу 36-річний Юрій Стець, голова комітету зі свободи слова.

— Геть цензуру з України! — кричать люди й аплодують йому.

— Якщо законопроект таки ухвалять у другому читанні? в нас є багато ідей, — каже Єгор Соболєв. — Можливо, це буде бойкот влади: ніяких коментарів, інтерв'ю з чиновниками. Будемо займатися тільки розслідуваннями. Друга ідея — звернутися до країн Заходу із проханням, щоб нашим чиновникам не давали візи, бо вони порушують права людини. Вони нас так до штурму Ради доведуть.

Акція триває 2 год.

Закон про наклеп можуть скасувати 2 жовтня

У понеділок на Погоджувальній раді депутатам роздають порядок денний. У ньому законопроект про наклеп поставлений до розгляду орієнтовно на 16 жовтня.

— Уночі чи перед тим, як настала ніч, більшість — Партія регіонів, комуністи, фракція Литвина та "тушки" проголосували за цей документ, — каже "бютівець" 46-річний Андрій Кожем'якін. — А зараз усі по черзі розповідають, що хтось недоспав чи переспав, чи втомився і натиснув на кнопку свого колеги. Не треба брехати, обманювати український народ. Треба чесно сказати: "Ми хотіли наїхати на свободу слова, на журналістів".

— Треба спокійно, без будь-яких обговорень, винести та проголосувати, — підвищує голос спікер Володимир Литвин, 56 років. — Якщо немає такого бажання, відправити до Венеціанської комісії. Якщо зараз почнемо вести дискусію, завтра не буде голосів.

Депутати домовляються розглянути постанову про скасування голосування першим питанням у вівторок.

 

Зараз ви читаєте новину «"Депутати більшості мовчали, як миші"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі