пʼятниця, 12 квітня 2019 07:55

Дебатів чекають прихильники обох кандидатів

— Звертаю увагу на постанову ЦВК. Нею встановлено місце проведення дебатів. Це приміщення суспільної телерадіокомпанії. Теледебати мають відбутися обов'язково, відповідно до законодавства, — каже голова Цент­ральної виборчої комісії 50-річна Тетяна Сліпачук.

У політичному двобої кандидати у президенти Володимир Зеленський і Петро Порошенко мають зустрітися напередодні другого туру виборів. Зеленський заявив, що готовий прийти 19 квітня на Націо­нальний спортивний комплекс "Олімпійський". Порошенко наголосив, що цього дня він буде у студії "Суспільного". А на стадіон прийде 14 квітня о 14:14.

– 19 квітня відбудуться дебати за державний кошт. Якщо їх проведуть за інші гроші на НСК "Олімпійський" — це не буде порушенням закону, — говорить експерт із конституційного права Богдан Бондаренко, 25 років. — Тому суперечки з приводу дати не мають ніякого стосунку до права. Йдеться про організаційну складову.

Для Зеленського вигідніші дебати 19 квітня. Тоді на завтра, у день тиші, не тиражуватимуть його помилки.

Чого можемо очікувати від дебатів?

— Ми бачили 15-хвилинне інтерв'ю Зеленського телеканалу "1+1" — виглядав слабко. Але це не означає, що він не може вийти і розмовляти. Він — кращий спікер, ніж умовний Янукович.

Дебати — це змагання, коли двоє класичних політиків обговорюють програми одне одного. У нас — це змагання образів. Якщо відбудуться, аудиторія Петра Олексійовича святкуватиме його перемогу. У прихильників Володимира Олександровича буде інший настрой: так, у нього не все виходило, але він молодець — не злякався, він вчиться, треба дати йому шанс. В українських виборців уболівальницький синдром голосування.

Чи можуть дебати змінити розклад сил?

— Не думаю, що кандидати переманять виборців опонента. Але можуть вплинути на українців, які не визначилися. Це 35–40 відсотків виборців. Як вони розподіляться, важко сказати. У першому турі люди обирали кандидата за зовнішнім виглядом, репутацією.

У Порошенка великий відрив (у першому турі виборів Володимир Зеленський набрав 30,24% голосів, а Петро Порошенко — 15,95%. — ГПУ). Щоб мати шанс на перемогу, треба піти на дебати і бути сильнішим за опонента.

У Зеленського є досвід публічних виступів, але дискурс — то інше. Загнати Порошенка в кут у нього не вийде. Для Володимира це більший виклик.

Перед обома штабами попереду складна робота. Якщо Зеленський сильно переживає, то штабу доведеться його заспокоювати. У Порошенка такої проблеми не буде.

Якщо Володимир Зеленський відмовиться, йому це зашкодить?

— Відмова вдарить по ньому. Бо він це шоу закрутив. Люди хочуть побачити кіно.

Чи варто робити дебати обов'язковими, як пропонували у Раді?

— У парламенті пропонують скасовувати реєстрацію кандидата у випадку неявки на дебати. Це неправильно. Якщо кандидат не приходить чи отримує поганий результат, він несе політичну відповідальність, він програє вибори. А скасування реєстрації не є демократичним.

Яка для української політики користь від дебатів?

— Загалом це мало би піднімати рівень дискусії. Але цього немає. Кандидати працювали тільки на свою аудиторію. Дискусії були хіба між пропагандистами від штабів та у "Фейсбуку".

Дебати — це продовження позицій кандидатів. На цьому майданчику повинні відповісти на питання виборців опонента. А вони не перетинаються. Кожен їде по своїх рейках. Один — за НАТО та ЄС. Другий — за мир у всьому світі.

Користь від цього — досвід. Ми вчимося виборів. Дебати — їхня частина. Але не треба цю користь перебільшувати.

74 відсотки громадян вважають, що кандидати, які увійдуть до другого туру президентських виборів, повинні брати участь у публічних дебатах: 44% — обов'язково і ще 30% — бажано. 18% вважають, що дебати непотрібні. Такі результати опитування Фонду "Демократичні ініціативи" та Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 20–26 березня.

Полеміку між Ющенком і Януковичем дивилися 22 мільйони українців

1994 року у другий тур виборів вийшли Леонід Кравчук і Леонід Кучма. Тодішній екс-прем'єр і народний депутат Кучма перед дебатами брав уроки сценічної майстерності в Михайла Рєзніковича, головного режисера Національного академічного театру російської драми ім. Лесі Українки. Тоді упевнений у собі Кравчук багатьом здався зверхнім, на відміну від Кучми, який мав вигляд "людини з народу". Леонід Данилович виграв вибори.

Дебати між Віктором Януковичем і Віктором Ющенком 2004-го дивилися 22 млн українців. Ефір тривав понад 3 год. Там прозвучали фрази, що стали відомими: "Ці руки нічого не крали" та "Виктор Андреевич, будьте мужчиной". Дебати особливо не вплинули на результати виборів. Кандидати не змогли відібрати голоси один в одного. Їх виграв Віктор Ющенко.

На позачергових президентських виборах 2014 року дебатів не було — Петро Порошенко виграв їх у першому турі.

Зараз ви читаєте новину «Дебатів чекають прихильники обох кандидатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі