четвер, 24 лютого 2022 07:20

Це може стати найбільшою війною в Європі з 1945 року

— Росія має понад 150 тисяч військових вздовж кордону України і вторгнення залишається цілком можливим, — заявив президент США 79-річний Джо Байден у зверненні 15 лютого.

— США готові, що б не сталося. Як до дипломатичного врегулювання, так і до рішучої відповіді. Вторгнення в Україну стане самострілом для Росії. Сполучені Штати й наші союзники дадуть рішучу відповідь. Ми об'єднані та рішучі, як ніколи.

Йдеться не лише про Росію та Україну, а про відстоювання того, у що ми віримо. Про майбутнє, якого ми хочемо для нашого світу. Про свободу і право країн обирати свою долю. Про право людей визначати своє майбутнє. Про принцип, згідно з яким одна країна не може силою змінювати кордони сусіда. Я впевнений, що свобода переможе.

Росію очікують найсуворіші санкції та висока ціна за таку агресію. США висунули конкретні ідеї для гарантування безпеки в Європі. Зокрема, нові заходи стосовно контролю над озброєннями.

Україна не загрожує Росії. Ні США, ні Північноатлантичний альянс не мають ракет в Україні. І не плануємо їх там розміщувати. Наша ціль — не народ РФ. Громадяни Росії, ви – не наш ворог.

— Російські сили планують атакувати Україну найближчими днями. Ми вважаємо, що вони націляться на Київ, — додав Байден 19 лютого. — Штати не планують відправляти військових на підмогу Україні, але продовжать надавати підтримку в іншій формі.

— Обстріляли дитячий садок. Це була сфабрикована операція під фальшивим прапором, щоб дискредитувати українців і створити привід для дій Росії, — заявив прем'єр Великої Британії Борис Джонсон.

— Це може стати найбільшою війною в Європі з 1945 року. Люди повинні враховувати не лише потенційну загибель українців, а й молодих росіян.

— Суверенітет, незалежність та територіальна цілісність кожної країни мають бути захищені, бо це основна норма міжнародних відносин. Україна — не виняток, — сказав міністр закордонних справ Китаю 68-річний Ван І 19 лютого.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Це може стати найбільшою війною в Європі з 1945 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі