вівторок, 13 червня 2017 07:45

"Білий квиток інваліда не заважає битися"

"Віталій Шабунін побив журналіста за питання "Чому не хочете служити в АТО?" Той, хто називає себе антикорупціонером, дозволяє собі те, що навіть депутати не роблять", — написав оглядач 21-річний Мирослав Олешко у "Фейсбуку" 8 червня.

Додав відео, де голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін б'є журналіста Всеволода Філімоненка кулаком в обличчя. Інцидент стався того дня біля Дніпровського військового комісаріату в Києві. Напередодні ветерани АТО принесли Шабуніну повістку додому.

"Вимагаю від МВС і Генпрокуратури покарати винного. За Кримінальним кодексом це штраф або арешт від шести місяців до трьох років. Шабунін розповідав, що вдарив журналіста, бо той до сліз довів його колегу-дівчину. Це колега, яка їздила на відпочинок за тисячі доларів і купила нову квартиру в Києві. Відповісти та показати чеки не погодилася. Шабунін став нервувати і зриватися на людях. Одна справа — звинувачувати в корупції інших, а відповідати за свою?" — пише Олешко.

Віталій Шабунін створив Центр протидії корупції 2012-го. До цього був депутатом міськради Рівного, потім працював у громадянській мережі "Опора".

Журналісти оприлюднили інформацію про розкішне життя членів Центру протидії корупції. Зокрема, як в аеропорт "Бориспіль" прибула зі Шрі-Ланки член правління організації Олександра Устинова. Звідки гроші на дорогий відпочинок, пояснити не змогла.

"Перед вильотом Устинова купила автомобіль "Мазда" вартістю близько $17 тис., або півмільйона гривень. Житло придбала в Києві на вул. Єлизавети Чавдар, 13. Його вартість із ремонтом — мінімум $130 тис., або 3,5 млн грн. Ці люди ніколи не займалися бізнесом, а тому не можуть пояснити джерела своїх доходів", — писав тоді Філімоненко.

"Білий квиток інваліда не заважає Шабуніну з ранку до вечора працювати на ниві витрушування бабла з донорів і битися", — зазначає блогер Алекс Нойт у соцмережі.

"7 червня Шабунін повідомляє, що непридатний до військової служби з 2000 року за станом здоров'я. 8 червня говорить зовсім інше. Що його медичний діагноз не має ніякого відношення до того, чому не служив, — пишуть учасники громадської організації "Національний інтерес". — Із 2014 року в Україні було шість хвиль мобілізації. Майже всі чоловіки у віці до 60 років повинні були отримати повістку і з'явитися у військкомат. А Шабунін не подавав документи до нього, бо не хотів ставати на облік. Ми вирішили подати заяву в правоохоронні органи з проханням розслідувати факт можливого умисного ухилення від мобілізації під час проведення в країні АТО".

27 червня в Окружному адмінсуді Києва почнеться слухання справи за позовом народного депутата Ігоря Луценка до директора Антикорупційного бюро Артема Ситника.

Нардеп позивається, бо дехто з членів Наглядової ради НАБУ подав в автобіографіях неправдиву інформацію. Зокрема, Віталій Шабунін не вказав у декларації земельну ділянку та заперечив витрати на утримання квартири.

Після скандалу з деклараціями Шабуніна у складі ради не було нікого з Центру протидії корупції. Однак із 15 її членів 12 — зі споріднених громадських організацій.

"Саме за них агітували представники Центру протидії корупції та гранто-споріднені структури. У колі громадських активістів перелік цих достойників прямо називають "спис­ком Шабуніна", — пише журналіст Олег Єльцов, 55 років. — Ті самі активісти роками крутяться навколо найвпливовішого антикорупційного органу. Чи можна говорити про ефективний контроль за діями НАБУ, коли його директор приховує порушення під час обрання членів ради? Як могли до неї пройти крадії й ті, хто не може підтвердити походження нерухомості? Подану претендентами інформацію перевіряє робоча група. Але невідомо, хто до неї входить. Підстави відмови кандидатам також не роз'яснюють".

Зараз ви читаєте новину «"Білий квиток інваліда не заважає битися"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі