середа, 05 жовтня 2011 05:30

Азаров перекладав Януковичу українською

— Мене вразила інформація, яку я почув на минулому тижні, — виступає у понеділок на засіданні ради Комітету з економічних реформ президент Віктор Янукович, 61 рік. — Коли спікер (Володимир Литвин. — "ГПУ") припинив засідання (Верховної Ради. — "ГПУ") й зробив зауваження уряду, що коли немає присутніх членів Кабінету Міністрів у парламенті, він не буде проводити...

е-е-е... урядовий день? Так, да?

— Годину запитань, — підказує йому голова Верховної Ради 55-річний Володимир Литвин.

Позаминулої п'ятниці він відмовився проводити годину запитань до уряду, бо прийшли тільки троє урядовців — віце-прем'єр Борис Колесніков із міністрами Федором Ярошенком та Михайлом Кулиняком. Тоді як мають бути повним складом.

— Я задав це питання Миколі Яновичу. От, — повільно, з паузами  продовжує президент. — Чому це так сталося, що ми маємо такі проблеми? І чому така неузгоджена співпраця уряду з парламентом? У нас зараз відбулася коротка розмова.

Президент знову зупиняється та дивиться на Азарова. Той сидить праворуч від нього, прикриває рукою червоне обличчя.

— Те, що я почув від Миколи Яновича, мене ще більше вразило, — каже Янукович. — Його слова, що деякі члени Кабінету Міністрів втратили... Як українською мовою "чувства"?

— Почуття, — підказує Азаров. Хоча точніше було б "відчуття".

— Так, почуття. Почуття відповідальності, — голосніше каже президент і далі говорить без пауз. — Розгляньте це питання дисципліни на уряді. Хто з міністрів не був на цьому засіданні й відсутні підстави на це — вносьте пропозиції. Будуть несподіванки. Але в нас не має такого бути. Щоб це було в останній раз. Що це таке? Віце-прем'єр та два міністри! Наводьте порядок, не опускайте голову. Як кажуть, у пісок не ховайте.

Глава держави говорить, що на комітеті мають погодити законопроект про реформу адміністративних послуг — видачу чиновниками різноманітних дозволів, реєстрацій, ліцензій, посвідчень, паспортів тощо. Внесе його до парламенту й вимагатиме негайного розгляду. Обіцяє, після реформи створять мережу відповідних центрів. Мовляв, це спростить спілкування громадян і чиновників. А в майбутньому такі послуги надаватимуть через інтернет. Після цього засідання продовжують без преси. Воно триває 1,5 год.

— Зараз адміністративні послуги надають безліч організацій, розкиданих по відомствах та міністерствах, — розказує після засідання глава Антимонопольного комітету Василь Цушко, 48 років. —Створимо єдиний центр. Люди точно знатимуть, за що та скільки платити, а за що не треба взагалі. Й усі ці гроші підуть до спеціального фонду бюджету.

 

Має бути єдиний адміністративний збір

Чинна система надання адміністративних послуг робить громадянина залежним від чиновника. Це породжує корупцію, вважає голова правління Центру політико-правових реформ 46-річний Ігор Коліушко. А оскільки переліку послуг не існує, ніхто не знає, скільки й за що збирають грошей.

— У всіх демократичних країнах існує законодавство про адміністративну процедуру. Й чиновники, на відміну від наших, не мають права вигадувати, як їм вирішувати питання. Варто було б затвердити законом вичерпний перелік послуг та єдиний адміністративний збір, який при цьому стягують, та скасувати різноманітні плати й державні мита. Треба, щоб різні люди приймали в людей документи й ухвалювали рішення по них. Це не має бути один і той самий чиновник.

 

Зараз ви читаєте новину «Азаров перекладав Януковичу українською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі