понеділок, 25 лютого 2008 17:56

Янукович не розблокує парламент без обговорення листа до НАТО

  Віктор Янукович (праворуч) хоче, щоб за постанову щодо НАТО голосували руками. На фото ліворуч — голова Верховної Ради Арсеній Яценюк
Віктор Янукович (праворуч) хоче, щоб за постанову щодо НАТО голосували руками. На фото ліворуч — голова Верховної Ради Арсеній Яценюк

Учора голова Верховної Ради 33-річний Арсеній Яценюк та лідери парламентських фракцій провели круглий стіл щодо розблокування парламенту. Однак домовитися й підписати відповідну політичну угоду не змогли.

Об 11-й годині на третьому поверсі парламенту збираються депутати.

— Де В"ячеслав? (лідер фракції НУ-НС В"ячеслав Кириленко. — "ГПУ"). Ніхто його не бачив? Де Слава? — ходить коридором лідер фракції БЮТу Іван Кириленко, 51 рік.

Говорить, що політичну угоду за день не підпишуть.

— За вихідні ми напрацювали до неї ще кілька пропозицій. Тому нині тільки обміняємось думками і все. Треба тиждень добре попрацювати, щоб потім зайти в зал всерйоз і надовго, — каже політик.

Сподівається: депутати зможуть домовитися з усіх питань.

— Але, як завжди в Україні, все робиться в останню ніч, — усміхається він.

До зали заходить Арсеній Яценюк.

— Ну що, до роботи? — запитує.

Надає слово Іванові Кириленку. Той пропонує депутатам збиратися щодня до кінця тижня, аби повністю опрацювати політичну угоду. А наступного понеділка підписати остаточний варіант.

Говорить, що опозиція має розблокувати трибуну Ради. Пропонує розпочати парламентську роботу з прийняття Закону про опозицію і зосередитися на економічних та соціальних законах.

— Зал буде розблокований, коли першим у порядок денний буде поставлено обговорення "листа трьох" щодо НАТО, — каже з-під лоба лідер Партії регіонів Віктор Янукович, 57 років. — Спосіб голосування повинен бути піднятою рукою — "за" він, чи "проти", щоб ми побачили обличчя кожного і щоб люди побачили, хто куди тягне Україну.

Ми не підписуватимемо її

За словами "регіонала", Яценюк підписав "лист трьох" без узгодження з Верховною Радою. Тому кожен депутат у сесійній залі має висловити своє ставлення до цього питання.

"Нашоукраїнець" 39-річний В"ячеслав Кириленко говорить, що його фракція готова підписати політичну угоду, але з деякими зауваженнями:

— У нас є принципові застереження щодо певних пунктів угоди. Але ми були готові до цього підписання ще два тижні тому. Угода буде дієвою, якщо її підпишуть всі п"ять фракцій.

У свою чергу комуніст Адам Мартинюк, 57 років, який прийшов на зібрання замість лідера Компартії Петра Симоненка, гортає проект політичної угоди і каже:

— Чомусь тут є дивний пункт, що п"ять фракцій беруть зобов"язання виконувати коаліційну угоду, підписану БЮТ та НУ-НС. Виконуйте на здоров"я. Причому тут ми?

Арсеній Яценюк гортає Конституцію. Відривається від неї й запитує депутатів, чи погоджуються вони на референдум щодо вступу до НАТО. Усі відповідають "за".

— А чи всі політичні сили готові відіслати по два представники від фракції, щоб вони доопрацьовували політичну угоду? — цікавиться голова парламенту.

— Ми не підписуватимемо її, — відрубує Мартинюк. Інші погоджуються.

Зараз ви читаєте новину «Янукович не розблокує парламент без обговорення листа до НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі