вівторок, 08 червня 2010 04:42

Ахметов відмовився говорити про плюси Януковича

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  У п’ятницю на столичній вулиці Грушевського кілька сот опозиціонерів намагаються пройти крізь міліцейський кордон. Вони прямують до Українського дому, де президент Віктор Янукович дає прес-конференцію. У цей час під Українським домом триває мітинг Партії
У п’ятницю на столичній вулиці Грушевського кілька сот опозиціонерів намагаються пройти крізь міліцейський кордон. Вони прямують до Українського дому, де президент Віктор Янукович дає прес-конференцію. У цей час під Українським домом триває мітинг Партії

Минулого четверга керівництво країни зібралося в палаці "Україна" на урочистість із нагоди 100 днів президентства Віктора Януковича. Перед початком міліціонери в бронежилетах обступають гурт мітингувальників із синьо-жовтими прапорами. Відтискають їх за ріг вулиці. На порожнє місце запускають кілька десятків прихильників Партії регіонів.

Рух машин біля палацу перекрили. Уздовж дороги через кожен метр стає міліціонер. Перед головним входом до "України" вистилають червону килимову доріжку.

До будівлі через рамку металошукача прямує мільярдер, нардеп-"регіонал" 43-річний Рінат Ахметов.

— За 100 дней работы президента плюсы однозначно есть. Но об этом позже, — каже.

На милицях коридором прямує секретар Київради Олесь Довгий. Перед входом до зали віддає їх своєму помічнику. Кульгаючи, заходить усередину. Сідає в одному з перших рядів.

Серед присутніх — колишні президенти Леонід Кравчук та Леонід Кучма, члени уряду, губернатори, міські голови, представники духовенства, народні депутати.

— У президента есть программа действий. Он знает, как и что делать. И, главное, есть команда, которая допоможет ему в этом, — говорить "регіонал" Володимир Рибак, 63 роки.

Вмощується в крісло. Обертає голову і проводить очима по вщерть заповненій залі.

— Ого, столько народа пришло, — каже.

Місця в залі шукають "бютівці" Володимир Пилипенко, Валерій Писаренко та Святослав Олійник. Напередодні їхня фракція вирішила не йти на "свято Януковича".

— Президент Віктор Янукович! — оголошують у мікрофон перед появою глави держави. Лунає гімн. Глава держави повільно йде залою. Присутні стоячи зустрічають його оплесками.

Президент виступає півтори години. Присутні мляво аплодують

За трибуною 59-річний Віктор Янукович одягає окуляри. На початку каже, що люди отримали владу, яка змінить їхнє життя на краще.

— Тієї війни у владі, яку ми спостерігали п"ять років, більше не буде. Олігархи, лобісти, інші групи впливу будуть стояти, як то кажуть, у загальній черзі. Ніякого стороннього впливу на державні рішення я не допущу. Часи дикого капіталізму закінчилися на виборах 2010 року, — читає з аркуша.

На великому екрані, який висить на сцені ліворуч від президента, висвічуються окремі цитати з його виступу, виділені жирним шрифтом.

Треба повернутися до мажоритарного принципу в місцевих виборах з елементами змішаної системи та збільшити вплив громадян на формування Верховної Ради. Відповідні законодавчі ініціативи я готую для подання до парламенту, — наголошує глава держави.

Каже, що його мета — зростання економіки на 6–7% щороку.

— Наше гасло: не люди для реформи, а реформи — для людей, — поправляє окуляри президент.

Присутні мляво аплодують.

Янукович виступає 1 год. 30 хв. Насамкінець каже, що Україна прагне до Європи:

— Також наша тверда позиція: відносини з Росією розвиватимуться по висхідній. В україно-російських відносинах слід провести інвентаризацію міжнародно-правових двосторонніх угод для підкріплення положень договору про дружбу, співробітництво й партнерство.

Після виступу глава держави йде зі сцени. Присутні аплодують. У цей час починає грати духовний гімн України "Боже великий єдиний". Присутні продовжують аплодувати. На сцену вибігає охоронець із чорною парасолею — забирає з трибуни текст виступу президента й окуляри. Далі під звуки гімну лунають оплески. З-за лаштунків знову виходить президент і стає скраю сцени. За пів хвилини непевно переміщується до середини. Трохи постоявши, прямує в зал. За ним біжить охоронець із парасолею.

Через дорогу від палацу "Україна" гурт молодих людей продовжує мітингувати.

— Лапша несвіжа, третій сорт, від Януковича, — вигукує чоловік із баняком у руках.



"Людям говориться одне, а робиться протилежне"


— Сто днів Януковича при владі — це був час серйозних голосних заяв і обмежених дій, — каже політолог 39-річний Сергій Таран. — Вийшов занадто великий розрив між тим, що обіцялося, і тим, що робилося.

Узяти елементарні, але дуже показові речі. Президент говорив про широку свободу підприємцям, про податкові канікули. Натомість їх притискають, збирають податки наперед. Янукович говорить, олігархи стоятимуть у черзі разом з усіма. У той же час пів-Києва стоїть у черзі, доки Янукович їде на роботу. Він каже, що опозиції треба надати права, яких вона ніколи не мала. Але опозиціонерів, які виступили з протестами дій влади, б"ють. Тобто людям говориться одне, а робиться протилежне.

"Побудував міцні мури між Заходом і Сходом країни"

— Єдине, за що можна було б похвалити Януковича — це те, що йому вдалося вибудувати чітку вертикаль єдиної пропрезидентської влади, — каже директор центру суспільно-інформаційних технологій "Форум" Валерій Димов, 44 роки. — Але в майбутньому й це може обернутися другим боком. Бо це коток, який знищує розподіл повноважень. Більше нічого доброго не бачу. Насамперед немає зрозумілого, чіткого плану втілення реформ, про які заявляє Янукович. Також влада намагається врости в громадянське суспільство. Йдеться про знищення свободи слова. І це головна загроза. Також Янукович побудував міцні мури між Заходом і Сходом країни.

Зараз ви читаєте новину «Ахметов відмовився говорити про плюси Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі